Robert Cazanciuc depune astăzi jurământul ca ministru al Justiţiei 

Data publicării:
robert cazanciuc 5503704-Mediafax Foto-Razvan Lupica 1

Depunerea jurământului va avea loc la Palatul Cotroceni.

Numirea lui Cazanciuc la Ministerul de Justiţie vine după ce Mona Pivniceru a renunţat la funcţie, în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituţională.

Pe 11 aprilie, Victor Ponta l-a propus pe Robert Cazanciuc pentru funcţia de ministru al Justiţiei, deţinută interimar chiar de şeful Guvernului. În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost eliberat din funcţie, ca urmare a demisiei.

Premierul a declarat, tot pe 11 aprilie, că procedura de numire a lui Robert Cazanciuc va avea loc, probabil, luni după-amiază.

Invitat în studioul Digi 24, preşedintele Băsescu a calificat drept "acceptabilă" propunerea privind numirea lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justiţiei.

Băsescu: O propunere acceptabilă

"O consider acceptabilă, chiar dacă eu am mai avut nişte reacţii la adresa domnului Cazancioc (Robert Cazanciuc, n.r.) când se punea problema să fie procuror general cu un procuror care avea nu ştiu ce probleme care până la urmă s-au confirmat. A fost o reacţie pentru care domnul Cazancioc nu a avut nicio vină. Vina a fost eventual a mea, pentru că nu am fost bine informat şi l-am pus la pachet", a spus Traian Băsescu. 

Întrebat ce se aşteaptă de la viitorul ministru, preşedintele a răspuns: "Mă aştept de la el să definitivăm numirile la toate nivelurile la Parchete, să o facem repede".

Robert Cazanciuc a fost procuror din 1996 şi secretar general la Ministerul Afacerilor Externe din 2009.

El are, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, un apartament în Bucureşti, o casă la Chitila şi două maşini, dar şi un credit la bancă în valoare de 108.000 de euro.

Preşedintele Băsescu declara, în vara anului 2012, că atâta timp cât la Cotroceni va fi un preşedinte care va ţine la justiţie şi o va proteja de numiri de tip "Cazancioc", cine va încerca în România să se mai amestece în justiţie îşi va rupe dinţii în ea.

"Atâta timp cât la Cotroceni va fi un preşedinte care va ţine la justiţie şi o va proteja de astfel de numiri de tip Bălan sau ăla, Cazancioc, care a mai fost el purtător de cuvânt pe la Parchetul General, tot coleg de promoţie cu domnul Ponta, a fost pe la Externe şi îl tot vântură ventilatoarele zvonurilor că ar fi bun. Numai că va da de un CSM care nu e atât de flexibil, pentru că ei ştiu foarte bine judecătorii, ştiu foarte bine procurorii şi nu cred că îşi vor pune un aviz pozitiv pe oameni despre care ştiu că sunt flexibili. Pentru că eu am această convingere: cine va încerca în România să se mai amestece în justiţie îşi va rupe dinţii în ea", a spus atunci Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri