Sari la conținut
News Alert

Robert Negoiţă, urmărit penal pentru evaziune fiscală. DNA: Prejudiciul adus statului este estimat la peste 77 milioane de lei


ACTUALIZARE 11.20. Acuzaţiile pe care DNA i le aduce lui Robert Negoiţă:

„În perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societăților pe care le administra, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidențiale compuse din imobile de locuit și locuri de parcare și a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfășurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea și neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.

Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidențiale formate din vile și blocuri de locuințe și locuri de parcare, situate în București, în orașul Voluntari și orașul Popești Leordeni.

Începând din luna decembrie 2005, Negoiță Robert Sorin a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfășurată și fără a achita obligațiile fiscale ce-i reveneau.

În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un număr de 1.250 de tranzacții imobiliare, constând în vânzări de construcții și teren aferent construcțiilor, activități din care a obținut venituri în sumă de 364.714.645 lei.

Având în vedere că Negoiță Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuințelor construite în cele trei ansambluri rezidențiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfășurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligația plătirii de TVA către buget.

Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiță Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Negoiță Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.

Astfel, deși imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Negoiță Robert Sorin, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidențiale aparținând uneia din societățile la care acesta era acționar.

Prin activitățile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei și reprezintă TVA de la care Negoiță Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activității economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009”.

ACTUALIZARE 11.05. Robert Negoiţă este urmărit penal pentru evaziune fiscală.

ACTUALIZARE 10.35. Robert Negoiţă a plecat de la DNA.

El a spus că speră să se ajungă cât mai repede în instanţă cu acest dosar şi să îşi dovedească nevinovăţia.

„Mi s-a dat o soluţie, un punct de vedere pe care trebuie să îl evaluez”, a spus Negoiţă.


La sosirea la DNA, Robert Negoiţă a fost întrebat dacă are calitatea de suspect. "Ceva de genul", a răspuns primarul Sectorului 3.

El a adăugat că a fost citat în legătură cu un dosar din 2009, care nu are legătură cu activitatea politică. "Este legat de o plângere pe care mi-a făcut-o Sorin Blejnar", a spus Negoiţă.

ANAF a făcut un control fiscal în noiembrie 2009 şi i-a imputat lui Negoiţă plata TVA pentru construirea şi vânzarea de imobile pentru anii 2005 şi 2006 inclusiv.