România mai are la dispoziție cinci zile ca să o aducă pe Elena Udrea din Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
elena udrea cu catuse zambeste jurnalistilor
Elena Udrea e în custodia autorităţilor bulgare. FOTO: INQUAM PHOTOS. Ovidiu Micsik

Se fac primii pași pentru ca Elena Udrea să fie extrădată din Bulgaria în România. Autoritățile din țara vecină au trimis documentele pentru extrădare în cursul zilei de astăzi.

"Structurile din România au primit o solicitare din partea celor din Bulgaria, pentru a realiza procedurile de extrădare până în 20 iunie. În acest moment se analizează un plan de preluare, o locație, un loc de deplasare și până pe 20 iunie va fi transferată la o unitate ANP", a declarat Bode.

Urmează negocieri privind modul în care Elena Udrea să fie adusă în țară.

Ea poate fi preluată de la vamă, polițiștii români pot merge la închisoarea unde este ea acum deținută sau aceasta poate fi adusă în România cu avionul.

Odată ajunsă în România, Elena Udrea va fi încarcerată la Penitenciarul Târgșorul Nou de lângă Ploiești, fiind o închisoare dedicată femeilor. Timp de 21 de zile ea va rămâne în carantină, iar apoi o să fie închisă alături de celelalte deținute.

Sindicaliștii din penitenciare (FSANP - Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor) arată într-un comunicat că fostul ministru va avea la dispoziție un spațiu de cel puțin 4 metri pătrați, apă potabilă în permanență și apă caldă cu program.

Totodată, Elena Udrea va putea face, în fiecare zi, plimbări în aer liber timp de două ore sau chiar de trei ore, dacă nu opteză pentru regim de muncă.

Nu este exclus ca fostul ministru să intre în categoria persoanelor care au nevoie de protecție, ceea ce ar înseamna că ea fie va fi închisă singură, fie alături de femei care au comis fapte asemănătoare și ar fi păzită de mai mulți polițiști de penitenciar.

În 10 iunie, Curtea de Apel de la Sofia a decis că Elena Udrea poate fi extrădată în România.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute” la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, ea era în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată.

În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

A fost condamnată din nou, dar plecase din țară înainte ca instanța să dea sentința. A fost găsită în Bulgaria, iar autoritățile române au făcut cerere de extrădare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri