Românii vor putea sesiza mai repede CEDO

Data publicării:
CEDO cedh 39553 16 382 2009-07-02-1

Termenul actual de șase luni de la epuizarea căilor interne de recurs, în care reclamanţii din România pot sesiza, cu o plângere, instanţa de la Strasbourg se va micșora la patru luni, după semnarea unui nou protocol la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a semnat astăzi, pentru România, Protocolul nr. 15 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în cadrul unei ceremonii de semnare care a avut loc la sediul Consiliului Europei din Strasbourg.

Ceremonia de semnare s-a desfăşurat în prezenţa Secretarului general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaigni-Dragoni, a Preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Dean Spielman şi a ministrului armean de externe, Eduard Nalbandian, preşedintele în exerciţiu al Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei. Alături de România, alte 18 state ale Consiliului Europei (din cele 47 de state membre) au semnat acest document, arată un comunicat al MAE.

Judecători mai tineri cu cinci ani

O altă consecință a intrării în vigoare a acestui protocol constă din reducerea actualei limite de vârstă de 70 de ani pentru exercitarea mandatului de judecător al Curţii, printr-o limită de vârstă de 65 de ani aplicabilă candidaturilor pentru funcţia de judecător.

Actualul judecător la CEDO din partea României, Corneliu Bîrsan, își termină mandatul în 16 decembrie, atunci când împlinește vârsta de 70 de ani. Astfel, autoritățile române au declanșat o procedură pentru selectarea persoanelor propuse pentru ocuparea acestui post. În urma audierilor, persoanele propuse sunt Iulia Motoc, Florin Streteanu și Bianca Guțan.

Decizia finală pentru selecție îi aparține Adunării Parlamentare a Consiliului European, care îi va audia, cel mai probabil, în luna octombrie.

În plus, potrivit MAE, semnarea protocolului va duce la „simplificarea respingerii ca inadmisibilă a unei cauze, în temeiul criteriului prejudiciului minim, prin eliminarea condiţiei de examinare anterioară corespunzătoare a acesteia de către instanţele naţionale, dar și șa înlăturarea posibilităţii statelor părţi de a se opune desesizării unei Camere a Curţii în favoarea Marii Camere, în caz de risc de divergenţă jurisprudenţială”.

Protocolul nr. 15 va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data la care toate părţile contractante ale Convenţiei îşi vor fi exprimat consimţământul pentru intrarea sa în vigoare.

Textul integral al Protocolului nr. 15, precum şi alte detalii relevante, aici.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri