Rompetrol Rafinare și patru angajați Petromidia, trimiși în judecată

Data publicării:
explozie-rafinarie-petromidia-navodari

Societatea Rompetrol şi patru angajaţi ai Rafinăriei Petromidia au fost trimişi în judecată în urma exploziei din această vară, când doi oameni au murit şi alţi doi au fost grav răniţi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a SC Rompetrol Rafinare pentru comiterea infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală, neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă, se arată într-un comunicat publicat de către instanţă.

Totodată, au mai fost trimişi în judecată SC Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, pentru aceleaşi infracţiuni.

Procurorii au declarat că, înainte cu trei zile înainte de producerea exploziei, au fost 1,6 milioane de alarme de emisii de gaz care au fost ignorate, iar cu jumătate de oră înainte de explozie au fost alte 300 de alarme care au fost de asemenea ignorate.

În urma exploziei, suflul a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri la 20 de metri distanță, lucru care a dus la îndoirea unei cisterene în care se afla hidrogen sulfurat și câteva tone de benzină.

Cisterna a fost avariată grav, însă nu s-a fisurat. Dacă hidrogenul sulfurat și benzina ar fi reacționat, explozia ar fi fost una similară celei de la Mihăilești, mai spun procurorii.

Petromidia este singura rafinărie din România situată pe malul Mării Negre şi are o capacitate de procesare de 5 milioane de tone/an. Acționarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria de la Nădovari, este grupul KMG International, ce are ca unic acționar operatorul național de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Statul român deține o participație de 44,69% din acțiunile Petromidia.

Recent, KazMunayGas a anunţat că va da statul român în judecată după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Compania kazahă susţine că ancheta care vizează ştergerea datoriilor Rompetrol ar împiedica tranzacţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri