Salarii reduse cu 50% pentru IT-iștii din instanțe

Data publicării:
calculator

Specialiştii IT din instanţe ameninţă cu proteste. Ei sunt nemulţumiţi că legea salarizării unitar îi va lăsa fără aproape 50 la sută din salarii. Renumeraţiile vor ajunge astfel la nivelul celor din anul 2008. Mulţi dintre specialişti spun că vor pleca din sistem, iar pe uşile departamentelor IT din instanţă va fi pus lacăt.

Mihai Calu este de nouă ani specialist IT la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Acum, are un salariu de 9 mii de lei. A calculat şi şi-a dat seama că, după ce va intra în vigoare noua lege, rămâne cu jumătate din bani.

Mihai Calu, specialist IT Tribunal Brăila: Mie mi s-a solicitat la angajare 10 ani vechime în muncă. Eu nu pot avea acelaşi salariu din 2008, să-l am astăzi, în 2017. Haideţi să ne uităm cât ia un debutant IT, care a ieşit din facultate pe piaţa forţei de muncă, 1.000 de euro pe puţin.

În aceeaşi situaţie sunt şi ceilalţi patru colegi ai lui.

Valentin Anghel, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Informaticientilor din Justiţie: Salariul la vechimea pe care o am eu ar putea ajunge la nivelul unui aprod, unui şofer, cel puţin pe grila la care se propune în momentul actual. Femeia de serviciu din interiorul sistemului, cam 3.800, iar IT-istul ar aveam cam 4.000 de lei.

Cei cinci specialişti IT de la Tribunalul Brăila au grijă de 250 de comoputere şi 40 de servere.

Mihai Calu: Este o muncă foarte solicitantă şi consum psihic foarte mare, deci sporurile care se primesc pentru condiţii grele de muncă sunt complet justificate. Eu, personal, am patru monitoare pe care trebuie să le supraveghez 8 ore practic nonstop.

IT-iştii din instanţe avertizează că vor pleca în masă din sistem dacă le vor scădea salariile.

Valentin Anghel: Deja foarte mulţi colegi, în special cei mai tineri, au spus că intenţionează să plece din sistem.

La nivel naţional sunt 500 de specialişti IT care asigură servicii pentru aproximativ 17.000 de magistraţi sau grefieri. Vorbim despre 45.000 de staţii de lucru, servere, imprimante şi echipamente de comunicaţii. IT-iştii din toată ţara au semnat o petiţie şi au decis ca luni, între 10 şi 12, să intre în grevă de avertisment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri