Şase persoane reținute, în dosarul minorilor obligați să fure în Franța

Data publicării:
CATUSE 2 20
Close up of metal handcuffs

Şase persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în urma percheziţiilor de amploare pe care procurorii şi poliţiştii le-au făcut în municipiile Iaşi, Roman şi în judeţul Prahova într-un dosar de trafic de minori în care sunt implicate 120 de persoane. Suspecţii sunt acuzaţi că au trimis la furat zeci de copii în Iaşi, Roman şi Paris, încă din 2011. Doar în Franţa, prejudiciul creat este de peste 600.000 de euro,relatează News.ro.

Procurorii DIICOT din Iaşi au anunţat, marţi, că au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Gîndac Aurel, Drugu Gheorghe, Sănătescu Spania, Roman Marius, Bobocel Somna şi Leonte Norica, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori.

În cauză, există suspiciunea că, începând cu anul 2015, în municipiul Iaşi, s-a constituit un grup infracţional organizat suspectat de trafic de minori, cu vârste cuprinse între zece şi 13 ani, care erau determinaţi să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului, propriii părinţi ai minorilor.

„Membrii grupului îşi determinau copiii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun şi incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le deţineau victimele în genţile persoanele sau buzunarele hainelor. Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori care le ascundeau în anumite locuri de unde ulterior erau recuperate de către minori, persoane interpuse sau de către părinţii acestora”, precizează procurorii.

În uma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că minorii exploataţi nu au urmat cursuri şcolare sau în unele cazuri le-au abandonat, având în vedere preocupările infracţionale.

Minorii au fost instruiţi de către părinţi să acţioneze în grup, în unele cazuri chiar cu violenţă pentru a-şi asigura scăparea. În multe cazuri, victimele furturilor au fost elevi, studenţi la unităţile şcolare de pe raza municipiului Iaşi, în timp ce călătoreau în mijloacele de transport în comun sau în staţiile de aşteptare cărora le-au fost sustrase sume de bani, telefoane sau alte bunuri de valoare.

Minorii victimă au fost instruiţi de către părinţi asupra modului în care să comită furturile, să plaseze bunurile sustrase şi să părăsească locul comiterii faptelor pentru a nu fi prinşi, cercetările efectuate au evidenţiat o strânsă legătură între părinţi şi minori.

„Victimele au perceput în mediul familial ca un fapt normal săvârşirea de furturi şi predarea familiei a bunurilor sustrase. S-a constatat că aceştia au susţinut, în unele cazuri, faţă de lucrătorii de poliţie, care i-au prins în flagrant sau identificat ca autorii ai faptelor de furt, că sunt trimişi de către părinţii lor să fure şi să aducă acasă bunuri sau bani pentru a întreţine întreaga familie care este compusă din număr mare de membri, inclusiv majori care nu prestează activităţi legale aducătoare de venituri. Prin neasigurarea condiţiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forţeze pe minori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie”, mai scriu procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au stabilit că, în anii trecuţi, membrii grupării au acţionat în state din vestul Europei, respectiv Spania, Franţa, Belgia unde s-au ocupat cu furturile din buzunare, context în care unii dintre ei au făcut obiectul unor proceduri judiciare.

Începând din anul 2015, aceştia s-au retras în ţară, unde au pus la punct reţeaua de hoţi din buzunare, formată din propriii copii minori, speculând faptul că aceştia nu răspund penal şi în acest mod se obţin venituri consistente. În paralel, în mod personal, s-au deplasat în străinătate, unde au comis în mod direct sau au coordonat alţi copii ai lor majori în comiterea de furturi din genţi sau buzunare, cu predilecţie în Franţa.

Bunurile sustrase, în funcţie de natura lor, erau împărţite sau valorificate pe piaţa neagră, un rol important pe acest segment revenind inculpaţilor ROMAN Marius şi DRUGU Gheorghe.

”Investigaţia penală a evidenţiat faptul că pe raza municipiului Iaşi furturile din buzunare sau din genţi au cunoscut în perioada ianuarie 2015 - martie 2017 o creştere alarmantă, zilnic au avut loc furturi din buzunare şi din genţi având ca autori minorii din cadrul familiilor care compun grupul infracţional, cât şi alţi minori care au participat în mod direct sau compuneau grupul de hoţi care se deplasau pe raza municipiului Iaşi”, susţin procurorii.

Pe fondul lipsei de răspundere penală pentru cei cu vârsta sub 14 ani, minorii, sub impulsul familiei, au comis un număr mare de furturi din buzunare şi genţi, fiind cei care abordau victimele şi comiteau fapta.

În cadrul cercetărilor s-a reuşit stabilirea legăturilor dintre membrii grupării, legături care se bazau pe relaţiile de rudenie, cât şi a interesului de grup.

„Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare minorii au ajuns să trateze faptele care le comit ca un mod de a se distra”, mai spun procurorii.

Legăturile existente între membrii grupării a reieşit şi din faptul că minorii părăseau România însoţiţi de către membri ai grupării infracţionale, în baza unor procuri notariale emise de părinţi. De asemenea, minorii participau la furturi alături de alţi minori, care făceau parte din alte familii, lucru care denotă legăturile dintre membrii grupării.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, pentru a obţine în continuare din activităţi infracţionale sume importate de bani sau bunuri de valoare, o parte dintre membrii grupului s-au deplasat împreună cu minorii exploataţi în Franţa - Paris, loc în care au acţionat în perioada anterioară.

Astfel, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că, în aprilie 2016, Sănătescu Spania, împreună cu două minore, s-au îmbarcat de pe Aeroportul Internaţional Bacău cu destinaţia Paris. Persoanele investigate au intensificat activitatea infracţională, în Paris fiind vizaţi turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului.

„În Paris, minorii au fost coordonaţi de către inculpata Sănătescu Spania alias Anglia, cazarea fiind iniţial în barăci, într-un parc sau teren viran de la periferia oraşului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţi şi din municipul Roman. La rândul său, inculpata Sănătescu Spania era coordonată de către inculpatul Drugu Gheorghe, care a instruit-o, atât pe ea, cât şi minorii exploataţi cu privire la comportamentul în relaţia cu autorităţile franceze, modul de comunicare prin intermediul mijloacelor de comunicare telefonică impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii erau numiţi «albe», telefoanele sau portofelele «portocale»,«a mânca» înseamna a fura”, au stabilit procurorii.

De asemenea, în mai 2016, concubina lui Roman Marius, inculpata Răileanu Valentina, căreia i se spune “Bijuteria”, s-a deplasat la Paris împreună cu un grup de minori de etnie rromă având ca scop comiterea de furturi din buzunare şi acte de cerşetorie.

Bunurile sustrase si sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional.

Anchetatorii români au încheiat cu autorităţile franceze un acord pentru crearea unei echipe comune de anchetă, întrucât s-a ajuns la concluzia că aceleaşi persoane acţionau în România, dar şi la Paris.

Din investigaţiile penale efectuate de către autorităţile judiciare franceze a rezultat că, încă din anul 2011, au fost înregistrate mai multe furturi comise de către tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului.

„Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016 în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21. Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale din oraşele Iaşi şi Roman iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denise, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau”, mai notează procurorii.

Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în peroada 2011 - 2016, a fost estimat la peste 600.000 euro, din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în România.

„Astfel, din actele de urmărire penală ale autorităţilor judiciare franceze, coroborate cu datele existente în prezenta cauză penală, a rezultat faptul că pe raza oraşelor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare infracţională organizată, compusă din membrii mai multor familii de rromi, pe sistemul relaţiilor de rudenie cât şi a interesului material care, în mod coordonat din anul 2011 până în prezent, şi-au determinat propriii copii minori să comită furturi din buzunare şi din genţi atât pe raza municipiului Iaşi cât şi pe teritoriul Franţei, oraşul Paris şi-au exploatat şi exploatează şi în prezent propriii copii”, concluzionează procurorii.

În cursul zilei de marţi, inculpaţii urmează să fie prezentatţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Poliţiştii şi procurorii au făcut, luni, zeci de percheziţii în România, dar şi în Paris, pentru destructurarea unei reţele specializate în trafic de minori, peste 120 de persoane fiind implicate în dosar. Suspecţii sunt bănuiţi că trimiteau la cerşit şi furat copii cu vârste cuprinse între zece şi 13 ani, chiar propriii copii în unele cazuri, peste şaptezeci de minori fiind audiaţi. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri