Scandalul din CSM va ajunge pe masa Comisiei Europene

Data publicării:
sediu 20csm 20membricsm 20ro-44350

Șapte judecători din CSM și reprezentanții asociațiilor profesionale au solicitat astăzi, printr-o declarație comună, ca toate instituțiile publice, clasa politică și societatea civilă să evite orice fel de interferențe în procedurile care se află în prezent în derulare la nivelul instanțelor, unde, în cea mai mare parte a lor, sunt în derulare proceduri de revocare a unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în urma alegerilor din 4 ianuarie.

Mai mult, semnatarii au decis să informeze Comisia Europeană cu privire la criza actuală din sistem, cu atât mai mult cu cât în se apropie publicarea Raportului CE pe justiție, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

CSM nu are, în continuare, un vicepreședinte, după ce astăzi a fost amânată, pentru a treia oară, ședința de plen în care urma să fie ales, din cauza lipsei de cvorum. Șase dintre membri au anunțat că nu se pot prezenta la ședința ce ar fi trebuit să înceapă la ora 09.30. Este vorba despre reprezentanții societății civile, doi dintre membrii aleși în CSM, dar și doi dintre membrii de drept, printre care și ministrul Justiției.

Ce reclamă semnatarii

„Orice ingerințe reprezintă o directă amenințare a independenței sistemului judiciar”, se arată în documentul transmis.

Respingem introducerea în dezbaterile publice a unor false teme de discuție, precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politică a justiție”, se precizează în declarația comună.

„Reamintim că situația actuală este o problemă internă a sistemului judiciar, iar aceasta dovedește, prin demersurile promovate, capacitatea de a rezolva actuala criză. În urma consultărilor, având în vedere apropiata publicare a Raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, s-a decis informarea Comisiei Europene cu provire la demersurile pornite de adunările generale, asociațiile profesionale și secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii”, se subliniază în document.

Cei șapte judecători semnatari din CSM sunt Mircea Aron, Adrian Bordea, Horațius Dumbravă, Alexandru Șerban, Mona Lisa Neagoe, Adrian Toni Neacșu și Marius Tudose, alături de reprezentanții asociațiilor profesionale – Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din România, au dat publicității astăzi o declarație comună, în urma unei întrevederi care a avut ca temă analiza evoluțiilor din sistemul judiciar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri