Scandalul DIPI. Petre Tobă, „pus la dispoziție”

Data actualizării: Data publicării:
toba petre - gov.ro
Foto: gov.ro

Fostul ministru de interne, Petre Tobă, şi alţi trei ofiţeri MAI, plus încă 11 poliţişti din cadrul DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, au fost puşi la dispoziţie de ministrul Dragoş Tudorache, întrucât sunt urmăriți penal de DNA.

toba petre - gov.ro

Decizia vine ca urmare ca anchetei DNA privind activitatea Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

„Prin ordine ale ministrului afacerilor interne, Ioan-Dragoș Tudorache, în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale, domnii Petre Tobă, Gelu Oltean, Rareș Văduva și Horațiu Năbîrjoiu au fost puși la dispoziție”, informează un comunicat al Ministerului de Interne.

„De asemenea, prin acte administrative emise potrivit competențelor, au mai fost puși la dispoziție alți 11 polițiști, față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale”, se mai spune în comunicat.

Măsura de „punere la dispoziție” este prevăzută de regulamentul MAI dacă un angajat este urmărit penal. Această procedură presupune mutarea respectivului funcționar și diminuarea unor drepturi bănești, până la pronunțarea unei decizii definitive a instanței în cazul său. 

Scandalul DIPI

Situaţia de la DIPI este cea care a dus la demisia fostului ministru de interne Petre Tobă, după ce DNA a deschis o anchetă penală împotriva foştilor şefi ai structurii de informaţii. Procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului.

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Procurorii DNA îl acuză pe Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI. Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Actualul ministru de interne Dragoş Tudorache spune că există cadru legal pentru desecretizarea unor documente cerute de DNA în ancheta de la serviciul secret al MAI. Oficialul a declarat că procurorii au cerut, din nou, desecretizarea unor rapoarte referitoare la cheltuirea fondurilor pentru misiuni ale Departamentului de Informaţii de Protecţie Internă, iar această nouă solicitare este în curs de examinare.

După demisie, Petre Tobă a rămas  consilier în cadrul Ministerului de Interne.

Citiți și: Dragoș Tudorache, pentru Digi24: MAI începe reorganizarea DIPI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri