Scenariul prin care Codruţa Kovesi ar rămâne singurul candidat la şefia Parchetului European

Data actualizării: Data publicării:
kovesi-aeroport-otopeni-inquamphotos-george-calin (3)
Foto: InquamPhotos/George Călin

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, este favorit pentru șefia Parchetului Național Financiar din Franța,, relatează postul de televiziune TV5Monde.

În cazul în care Jean-François Bohnert va fi numit în funcția de șef al Parchetului Național Financiar, Laura Codruța Kovesi va deveni singurul candidat pentru funcția de procuror-șef în cadrul Parchetului European.

Consiliul Uniunii Europene, care susține candidatura lui Bohnert, actual procuror general la Reims, se opune numirii în funcție a Codruței Kovesi. Aceasta beneficiază de susținerea Parlamentului European. Între cele două instituții au fost organizate mai multe runde de negocieri, dar momentan nu au ajuns la un consens.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi - 26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) - 22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri