Scrisoarea lui Nicuşor Constantinescu către ambasadorul SUA  

Data publicării:
nicusor constantinescu pe scaunt cu rotile-1

Nicuşor Constantinescu a transmis, marţi, prin intermediul avocaţilor săi, o scrisoare deschisă către Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, precizând că i s-a adresat acestuia având în vedere importanţa pe care SUA o acordă drepturilor şi libertăţilor omului, dar şi datorită interesului pe care îl manifestă faţă de înfăptuirea justiţiei în România.

"Vă aduc la cunoştinţă pe această cale tratamentul nedemn şi brutal caracterizat de o cruzime care mi-a afectat grav sănătatea, fiindu-mi chiar viaţa pusă în pericol pe parcursul anchetei, pe care procurorul DNA - Andrei Bodean a întreprins-o în ceea ce mă priveşte, tratament urmat întocmai de acesta şi de domnii magistraţi Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca, judecători investiţi de Curtea de Apel Constanţa cu soluţionarea cazului meu. Şi nu cred că sunt eu caz singular în care lupta pe care chiar Domnia Voastră o sprijină împotriva corupţiei din România, îmbracă forme inchiziţionale şi este supusă scopului unic de a obţine condamnarea în orice condiţii, încălcând brutal dreptul la apărare, punând inculpaţii în situaţii umilitoare şi degradante şi uzând de metode de anchetă şi cercetare care le pun sănătatea şi chiar viaţa în pericol", afirmă Nicuşor Constantinescu prin intermediul scrisorii deschise.

"Totul a culminat cu derularea ultimelor evenimente, în sensul acordării unor termene de judecată în mod precipitat, cu o celeritate nemaiîntâlnită, audierea mea în condiţiile în care chiar medicii prezenţi au susţinut existenţa unui risc de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, dispunând pe răspunderea lor internarea mea în spital. Această măsură cu caracter medical a determinat totuşi DNA, în speţă acelaşi procuror Andrei Bodean, să facă presiuni în vederea externării mele şi chiar a dispus începerea urmăririi penale împotriva medicilor pentru infracţiunea de favorizare a infractorului", adaugă Constantinescu.

El spune că legislaţia este neclară şi nu prevede sancţiuni în domeniul răspunderii magistraţilor, făcând posibile abuzurile la care susţine că a fost supus.

"Aceste carenţe au făcut posibil comportamentul discreţionar şi inuman al procurorului Andrei Bodean şi al judecătorilor Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca, audierea mea ore în şir, în condiţiile în care tensiunea mea era foarte mare (25/11 confirmată de medici prin măsurare chiar în faţa judecătorilor, tensiune oscilantă, judecătorii insistau că de ce beau Coca-Cola în instanţă, situaţie în care protocoalele medicale impun internarea de urgenţă) şi expunerea mea în şedinţă publică, conectat la aparatură medicală. În aceste condiţii am fost supus unei modalităţi agresive de audiere, fiind supus unor presiuni psihice cărora un inculpat sănătos le-ar fi putut face faţă cu greu", afirmă Nicuşor Constantinescu.

Săptămâna trecută, Nicuşor Constantinescu a fost dus de mai multe ori cu ambulanţa la Curtea de Apel Constanţa, unde era programat ultimul termen în dosarul Centrului Militar Zonal. Şedinţele de judecată s-au întins pe mai multe zile, el beneficiind de asistenţă medicală în timpul procesului. De altfel, şedinţele au fost întrerupte de mai multe ori pentru ca Nicuşor Constantinescu să primească îngrijiri medicale sau să fie transportat la spital.

Pronunţarea în dosarul Centrului Militar Zonal a fost stabilită pentru 29 iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri