Sari la conținut

Scurt bilanț al DNA făcut de Kovesi la Bruxelles

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a prezentat la Bruxelles, la o conferință organizată de Parlamentul European, informații despre rezultatele obținute, în ultimii zece ani, de procurorii anticorupție.

În cadrul prezentării susținute la conferința cu tema „Lecții de învățat din România: schimb de bune practici între autoritățile anticorupție din România și Ucraina”, Kovesi a făcut referire și la obstacolele și vulnerabilitățile care pot fi înlăturate prin acțiuni de prevenție.

„Acțiunile noastre pot avea efect durabil doar dacă sunt dublate de acțiunile preventive desfășurate de celelalte instituții și autorități ale statului, de mediul educațional și cel de afaceri”, a spus procurorul-șef al DNA.

Kovesi a susținut eficiența activității DNA prin câteva date statistice:
- Numărul dosarelor finalizate cu succes a crescut de la an la an, precum și importanța funcției persoanelor investigate;
- Numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat;
- Numărul persoanelor condamnate de instanțele de judecată în dosarele DNA a crescut de peste 5 ori (în 2006 au fost 155 persoane condamnate, iar în 2017 au fost 870 persoane condamnate);
- Din 2006 până în prezent, DNA a dispus trimiterea în judecată a 99 de demnitari;
- Rata condamnărilor s-a menținut în mod constant la peste 90%;
- Din 2013 pană în prezent, DNA a indisponibilizat peste 2 miliarde de euro astfel încât produsele infracțiunilor să poată fi recuperate.

DNA este prezentată drept unul dintre cele cinci exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene (Raportul anticorupție al Uniunii Europene publicat în 2014).

Pe aceeași temă