Se ia în calcul revocarea şefei DNA? Răspunsul ministrului Justiţiei

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader_uaic
Foto: uaic.ro

În caz că se va pune problema revocării Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de şefă a DNA, presa şi opinia publică va fi înştiinţată la timp, a declarat ministrul Justiţiei, la intrarea în sediul CSM.

tudorel toader_uaic
Foto: uaic.ro

Întrebat, marţi dimineaţă, dacă ia în calcul revocarea procurorului şef al DNA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a răspuns jurnaliştilor că vor afla în timp util o asemenea informaţie. "Va asigur de faptul ca veti fi primii informati despre o astfel de posibilitate", a declarat Tudore Toader, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Luni, judecătorii Curţii Constituţionale au admis ieri sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu și au decis că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetarea de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13. Pe acest fond, la scurt timp de la decizia CCR, preşedintele Senatului a cerut şefei DNA. Tăriceanu este el însuşi implicat într-un dosar deschis de procurorii DNA, în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Luni, înaintea pronunţării Curţii Constituţionale, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că problema trebuie tranşată definitiv. Iar Tudorel Toader, care a fost judecător la CCR, a sugerat şi care ar putea fi calea optimă.

„Nu este suficient să spui că a fost conflict, nu-i suficient să spui cine a creat conflictul, ci trebuie luată o decizie astfel încât pe viitor să nu se mai întâmple astfel de conflicte. O decizie favorabilă ar fi o decizie care ar dezlega o problemă de principiu, o problemă de principiu care rezultă din separația puterilor și anume procurorul anchetează acte, fapte infracționale și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, unui act. În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, o Hotărâre de Guvern, o Ordonanță de Urgență, ce o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării și nici constituționalitatea. De ce? Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă/respinge Ordonanța, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a declarat Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...