Sebastian Ghiţă, deputat cu drepturi depline

Data publicării:
parchetul iccj - captura

Judecătorii instanţei supreme au anulat în urmă cu puţin timp măsura luată de procurorii anticorupţie. Parlamentarul a aflat decizia la puţin timp după ce a fost audiat încă o dată de anchetatori în dosarul cumnatului premierului. Sebastian Ghiţă ar fi refuzat să dea o declaraţie în scris, susţin surse apropiate anchetei.  

Decizia ÎCCJ este definitivă.

„Admite plângerea formulată de inculpatul Ghiță Sebastian împotriva ordonanței din 24 iunie 2015 emisă în dosarul nr. 218/P/2014 (...) Direcția Naționlă Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești modifică conținutul controlului judiciar față de inculpatul Ghiță Sebastian după cum urmează: — extinde limita teritorială pe care inculpatul are obligația de a nu o depăși decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent de la teritoriul localității Ploiești la teritoriul României; — înlătură obligația de a nu desfășura activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României. Menține celelalte obligații din conținutul controlului judiciar”, se arată în minuta ÎCCJ.

În 24 iunie, DNA a informat că procurorii au dispus față de Sebastian Ghiță, cercetat în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului, modificarea condițiilor controlului judiciar, având printre obligațiile suplimentare să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat și să nu părăsească localitatea Ploiești.

Acestora li se adaugă obligațiile anterioare, respectiv: să se prezinte la DNA Ploiești ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova — Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat, să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Reamintim că Sebastian Ghiţă le-a cerut ajutorul colegilor în conflictul său cu procurorii. El le-a transmis deputaţilor o scrisoare în care îi cere lui Valeriu Zgonea să sesizeze la Curtea Constituţională un conflict între DNA şi Parlament.

Sebastian Ghiță declara că s-a luat o măsură neconstituțională împotriva sa, în condițiile în care procurorii DNA i-au interzis să-și exercite funcția de deputat.

DNA și-a argumentat măsura pe baza unui articol de lege care prevede că o persoană pusă sub control judiciar nu mai are voie să îşi exercite funcţia dacă s-a folosit de ea pentru a încălca legea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri