Sari la conținut
News Alert

Sebastian Ghiță, din nou la Parchetul General

Deputatul de Prahova a venit astăzi în fața procurorilor de la Parchetul General pentru a aduce probe în sprijinul afirmațiilor legate de falsificarea raportului tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat.

ghita jurnalisti

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

UPDATE 19.20. Parlamentarul pretinde că le-a furnizat procurorilor probe noi, mai exact documente care ar dovedi că a participat la întocmirea unui raport superficial, a cărui concluzie e că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza sa de doctorat.

Reprezentanţii Parchetului susţin însă ca au primit de la Sebastian Ghiţă doar copii ale unor articole din presă pe tema acuzaţiilor de plagiat aduse mai multor persoane publice.

UPDATE. La ieșirea de la Parchetul General, deputatul Sebastian Ghiță a precizat că nu poate oferi jurnaliștilor informații despre mersul anchetei. „Cu părere de rău, nu pot da foarte multe elemente din dosar. Haideți să-i lăsăm pe cei de la Parchetul General să-și facă treaba”, a declarat parlamentarul.

--------

Sebastian Ghiță a venit cu un plic la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și nu a dat declarații jurnaliștilor.

Săptămâna trecută, deputatul a dat o declarație de martor în cazul autodenunțului făcut.

„Sunt convins că vor fi audiate și alte persoane care să certifice cele spuse de mine. Am nominalizat persoanele care au participat împreună cu mine la acest eveniment. (...) Ce mă bucur eu, și am declarat astăzi de dimineață, este faptul că Parchetul General a avut curajul să înceapă și să facă o anchetă care vizează un procuror de la DNA, chiar pe Laura Codruța Kovesi. Asta cred că este o chestiune de normalitate în statul român, pe care trebuie să o acceptăm toți, chiar și cei mai mari admiratori ai dânsei”, declara Ghiță săptămâna trecută.

În autodenunțul depus, ex-parlamentarul PSD (în prezent membru PRU) a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. „Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Laura Codruța Kovesi a precizat că nu a plagiat în lucrarea de doctorat prezentată la Universitatea de Vest din Timișoara în 2011 și a făcut trimitere la argumentele pe care le-a adus la momentul în care teza a fost analizată de CNE.

În urma autodenunțului lui Sebastian Ghiță, Parchetul General a început, săptâmâna trecută, urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual.