Sebastian Ghiță, pe lista Europol cu cele mai căutate persoane

Data actualizării: Data publicării:
ghita eu most wanted

Numele și fotografia fostului parlamentar Sebastian Ghiță au fost publicate pe site-ul Europol, pe lista „eumostwanted”, a celor mai căutate persoane din Europa. Pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis un mandat european de arestare în 6 ianuarie.

ghita eu most wanted

Fostul parlamentar este pe locul al doilea în lista celor mai căutați fugari, după Omar Mukhles, fratele lui Omar Hayssam, condamnat la cinci ani de închisoare pentru terorism.

Tot în 6 ianuarie, Sebastian Ghiță a fost dat în urmărire internațională – măsură valabilă pentru statele care nu fac parte din UE.

Pe site-ul Europol sunt prezentate următoarele date despre Sebastian Ghiță: Infracțiuni – corupție și spălare de bani, sex – masculin, înălțime aproximativă – 1,95, culoarea ochilor – căprui, data nașterii – 11 octombrie, 1978, naționalitate – română, origine etnică – european, limbi vorbite – română, situația dosarului – anchetă în desfășurare.

Sebastian Ghiță este de negăsit din 20 ianuarie. Atunci a fost văzut ultima dată, reușind să scape de filajul polițiștilor între București și Ploiești.

Sebastian Ghiță este acuzat în mai multe dosare.

Instanţa supremă a decis în decembrie începerea judecării dosarului în fostul deputat este acuzat alături de foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas.

Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Potrivit procurorilor, din iunie 2013 şi până în primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

În cel de-al doilea dosar, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Un alt dosar este cel botezat „Ponta-Ghiță-Blair”. Este vorbadespre vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, care ar fi fost plătită de omul de afaceri, în schimbul unui loc eligibil la alegerile parlamentare din 2012, mandat pe care, de altfel, Sebastian Ghiță l-a și obținut.

De asemenea, Sebastian Ghiță este implicat în dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri