Sebastian Ghiţă: Sper ca Tudorel Toader să ceară „mai repede” suspendarea extrădării

Data actualizării: Data publicării:
sebastian ghita inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a spus, marţi seară, la România TV că i-a trimis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, „documentele” şi „dovezile” pe care le-a strâns că probele folosite de DNA în dosarele sale sunt false.

Am putut să le arăt judecătorilor sârbi că probele din dosarele mele sunt false şi nişte judecători serioşi se uită cu atenţie pe actele trimise de domnul Tudorel, cât şi pe cele prezentate de mine. Fiecare astfel de încălcarea legii e interpretată aici, conform legii din Serbia a extrădării”, a spus fostul parlamentar, citat de News.ro.

El a mai spus că toate documentele pe care le-a strâns, cu dovezi, arată că probele folosite de DNA în cererea de extrădare a sa din Serbic ar fi fost falsificate, precizând că i le-a trimis ministrului Justiţiei.

Toate documentele pe care le-am strâns, cu dovezi, că probele folosite de DNA în cererea de extrădare sunt false şi falsificate le-am trimis domnului Tudorel Toader şi sper că, mai repede, nu mai târziu, dânsul va cere suspendarea acestei extrădări. Nu se poate să semneze pentru revocarea lui Kovesi, dar să folosească probele false ale doamnei Kovesi”, a susţinut Sebastian Ghiţă.

Presa sârbă a scris marţi că documentele solicitate Ministerului român al Justiţiei şi care ar fi trebuit să ofere date suplimentare privind acuzaţiile la adresa lui Sebastian Ghiţă nu au ajuns la Înalta Curte din Belgrad.

Ministerul Justiţiei a precizat ulterior că a trimis prin fax Ministerului sârb al Justiţiei, în 8 martie, documentele cu informaţii suplimentare despre Sebastian Ghiţă, iar în 21 martie aceste documente au fost trimise şi în original, prin curier, fiind primite de către instituţia din Serbiz în 23 martie, conform fişei de expediţie.

Ministerul Justiţiei spune că instanţa competentă din Serbia a apreciat că sunt necesare unele informaţii suplimentare în vederea soluţionării cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, Ministerul Justiţiei sârb transmiţând o solicitare în acest sens Ministerului Justiţiei român. Adresa emisă de către Ministerul Justiţiei sârb a fost înregistrată la Ministerul român al Justiţiei la data de 27 februarie 2018, iar Ministerul Justiţiei, după traducerea în limba română a solicitării, a înaintat-o de îndată instanţei române competente, Curtea de Apel Ploieşti, în vederea furnizării elementelor de răspuns.

După primirea unui răspuns complet al instanţei române, la data de 7 martie 2018, şi după traducerea în limba sârbă a acestuia, la data de 8 martie 2018, Ministerul Justiţiei român a înaintat prin fax respectivul răspuns către Ministerul Justitiei din Serbia, având confirmarea transmiterii prin fax. Întrucât documentele urmau sa fie înaintate şi în original, Curtea de Apel Ploieşti le-a transmis la data de 21 martie 2018, fiind expediate în aceeaşi zi prin curier rapid către Ministerul Justitiei din Serbia. Documentele au fost primite, conform fişei de expediţie, la data de 23 martie 2018, la Ministerul Justiţiei din Serbia”, arată Ministerul Justiţiei.

Instituţia mai spune că, „în materia extrădării, deşi corespondenţa este transmisă între autorităţile centrale, respectiv cele două ministere de justiţie, documentele primite şi transmise pe aceasta cale trebuie înaintate de către Ministerul Justiţiei din statul solicitat către instanţa competenta pentru a decide asupra extrădării”.

Ministerul Justiţiei a anunţat luni că ministrul Tudorel Toader a discutat cu omologul său Nela Kuburovic şi despre cererea României de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, ministrul sârb subliniind că procedura privind stabilirea îndeplinirii condiţiilor de extrădare este în curs la Înalta Curte şi că după hotărârea instanţei va lua o decizie cât mai curând posibil.

Miniştrii au purtat, de asemenea, discuţii despre cererea României de extrădare a lui Sebastian Ghiţă. Ministrul Kuburovic a subliniat că procedura privind stabilirea îndeplinirii condiţiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte şi că, ulterior hotărârii instanţei, ministrul justiţiei va adopta o decizie cât mai curând posibil”, arată Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă transmis luni seară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri