Sari la conținut

Sebastian Ghiță trebuie să plătească astăzi cauțiunea de 13 milioane de euro 

Acesta este cel de-al patrulea dosar în care Sebastian Ghiță este cercetat. Procurorii îl acuză de șantaj, conducere fără permis, folosirea de informații secrete. Faptele s-ar fi petrecut în urmă patru ani. 

Deputatul, alături de alți doi procurori, un fost șef al Poliției din Prahova și un fost șef al DGA Prahova ar fi creat o structură în care scoteau la iveală informații secrete pentru apropiații lor cercetați de autorități. Pe urmă, se foloseau de aceste informații pentru a bloca anchetele procurorilor.

De asemenea, Sebastian Ghiță ar fi solicitat unui om de afaceri 500.000 de euro, mascați în contracte de sponzorizare, ca să nu înceapă o campanie de denigrare împotriva lui. Procurorii spun că două tranșe din acești bani au și ajuns la deputat.  

Plângerea a fost înregistrată luni și are termen de judecată pe 6 aprilie, care este de altfel și data limită până când Sebastian Ghiță trebuie să plătească această cauțiune.

Pe 31 martie, procurorii DNA Ploiești au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune față de deputatul Sebastian Ghiță, fiind stabilită suma de 13 milioane de euro.

"Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauțiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești — cu excepția terenurilor și clădirilor neevaluate în bani — declarate de inculpat în ultima sa declarație de avere înregistrată la Parlamentul României — Camera Deputaților) ori va constitui o garanție reală mobiliară sau imobiliară în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție", se arăta într-un comunicat al DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Sebastian Ghiță trebuie să se prezinte la DNA Ploiești ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată DNA cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie de inculpații din prezenta cauză și de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, să nu se deplaseze la sediile unor societăți anume menționate în ordonanță, să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Procurorii au dispus control judiciar pe cauțiune în cazul lui Sebastian Ghiță, după ce Camera Deputaților a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de reținere și arestare preventivă a acestuia.

Citiți și: 
Victor Ponta, audiat la DNA Ploiești în al patrulea dosar al lui Sebastian Ghiță
Adevărul: Sebastian Ghiţă şi-ar fi ameninţat colegii
C.T. Popescu avertizează în privința tehnicilor de manipulare ale politicienilor cu dosare penale