Sechestru pe averea Olguței Vasilescu

Data publicării:
lia olguta vasilescu la dna digi24

ACTUALIZARE: Procurorii au pus sechestru pe conturile Olguței Vasilescu, până la suma de 902.516,29 lei.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare, deținute de inculpata VASILESCU LIA-OLGUȚA, primar al municipiului Craiova, până la concurența sumei de 902.516,29 lei, raportată la cele trei infracțiuni de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la cele patru infracțiuni de luare de mită și două infracțiuni de spălare de bani, reținute în sarcina inculpatei.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani și asupra unor imobile aparținând inculpaților PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei și POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, până la concurența sumei de 568.291,37 lei, raportată la infracțiunile de complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, respectiv spălare de bani, reținute în sarcina celor doi inculpați.

Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

Celor trei inculpați li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanței privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Procurorii au extins, la sfârșitul lunii trecute, acuzațiile împotriva primarului Craiovei, care a primit în 5 iunie votul alegătorilor pentru un nou mandat.

Lia Olguța Vasilescu este acuzată că a primit ilegal bani pentru campania sa electorală din 2012. Procurorii susțin că banii ar fi fost trecuți prin mai multe conturi, pentru a li se pierde urma.

Acest dosar mi se pare aberant”, a comentat primarul Craiovei. „În secolul XX, primarii erau premiaţi pentru că boierii vremii le făceau donaţii pentru municipalitate ca să poată să facă parcuri, să poată să facă muzee şi aşa mai departe. În secolul XXI un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru faptul că a îndrăznit să văruiască nişte faţade în oraşul său. Este încă o încadrare, în rest nu este nimic”, a fost reacția Olguței Vasilescu, în 30 mai.

Potrivit DNA, mai mulți oameni de afaceri „au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”.

Au fost obținute astfel „donații” de peste 135.000 de euro, cu care s-au realizat materiale electorale și au fost organizare spectacole pentru campania Liei Olguța Vasilescu, potrivit DNA. „Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

O altă acuzație se referă la o mită de aproape 550.000 de lei pe care Lia Olguța Vasilescu ar fi primit-o de la oameni de afaceri în schimbul unor contracte pentru lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Banii ar fi fost virați prin intermediul ONG-ului condus de Elena Daniela Popescu.

Costurile concertului susținut de Goran Bregovici în campania electorală din 2012 a Liei Olguța Vasilescu pentru funcția de primar al Craiovei, inclusiv cheltuielile pentru deplasarea artistului, au fost plătite de reprezentantul unei societăți comerciale care era interesată în obținerea unor contracte cu administrația locală, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Conform acelorași surse, campania electorală din 2012 a fost susținută cu materiale publicitare achitate de firme ai căror reprezentanți au ținut cont de influența pe care Lia Olguța Vasilescu, la acea vreme senator PSD și vicepreședinte al organizației județene din Dolj, ar fi putut-o exercita la nivel central sau local în legătură cu diferite contracte cu Primăria Craiova. În plus, camioanele încărcate cu materialele de publicitate electorală erau transportate în locurile indicate de candidată.

Lia Olguța Vasilescu ar mai fi pretins de la două firme, în anul 2014, sponsorizări pentru reabilitarea fațadelor unor imobile din zona centrală a Craiovei, în perspectiva desfășurării unui festival internațional de teatru. Sponsorizările, cifrate la zeci de mii de lei, ar fi fost realizate prin intermediul Asociației Pro Craiova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri