Sechestru record: 2 miliarde de euro. Cine conduce gigantul Lukoil

Data publicării:
luk

Procurorii au descoperit că la Lukoil s-ar fi spălat sume de bani record şi vorbesc de un prejudiciu de peste 2 miliarde de euro.

Mecanismul ar fi fost unul clasic. Banii au fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers. Concret: evidenţele Petrotel Lukoil arată că firma a primit importante sume de bani de la acţionarul majoritar, dar care nu s-au regăsit nici în raportările către ANAF şi nici la Registrul Comerţului.

În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproximativ 2 miliarde de euro.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai Lukoil Ploieşti. Conducerea companiei a refuzat să comenteze decizia Parchetului.

Reacţia Petrotel Lukoil: „Nu comentăm informaţiile lansate de procurori în spaţiul public”.

Ancheta asupra Lukoil a început anul trecut. Procurorii descoperiseră la acel moment un prejudiciu de 230 de milioane de euro creat prin spălare de bani şi evaziune. Următoarea mişcare a procurorilor a fost să ceară sechestru pe rezervele de petrol aflate în Portul Constanţa. Răspunsul a venit imediat: Rafinăria a început procedurile pentru oprirea activităţii.

3.500 de oameni erau în pericol să rămână făcă locurile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil.

„În calitate de ambasador al Federaţiei Ruse sunt foarte îngrijorat de evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei "Petrotel", care aparţine companiei petroliere ruseşti "Lukoil", precum şi de atmosfera care se creează în legătură cu această situaţie. O preocupare aparte o provoacă faptul că, în cadrul măsurilor de anchetă, s-a dispus ca uzina să oprească producţia, ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei "Lukoil" din România”, se arăta în octombrie anul trecut într-un comunicat al Ambasadei.

Din justiţie, dosarul Lukoil s-a mutat în lumea politică.

Victor Ponta declara în 9 octombrie 2014: „Cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conducta în Rusia sau nu știu unde, și nici rafinăria nu o mutau mâine. Să avem grijă, sunt 3.500 de oameni... interese economice. Procurorul nici nu cred că e interesat că Lukoil are 3.500 de angajați și că Oltchim cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la Conpet. Că nu știe procurorul și probabil nu e treaba domniei sale”.

Preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a taxat imediat reacţia premierului: „Îmi pare o abordare de tip putinian. Dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo, nu în România”.

După negocieri intense în care s-au implicat şi oameni din Guvern, instanţa a fost mai blândă. A ridicat atunci o parte din sechestru, iar compania şi-a reluat activitatea.

Lukoil este al treilea mare jucător pe piaţa carburanţilor din ţara noastră. Are peste 300 de benzinării şi aduce câştiguri de peste 700 de milioane de euro pe an pentru statul român.

Cine conduce gigantul Lukoil

Numele lui e Vagit Alekperov şi conduce din 1991 cea mai mare companie petrolieră din Rusia. Are 65 de ani, s-a născut în Azerbaidjan în 1950 şi a absolvit Azerbaidjan State Oil Academy.

Locuieşte în Rusia şi are o avere personală de peste 11 miliarde de dolari. În topul Forbes, Vagit Alekperov se află pe locul opt în topul celor mai bogaţi ruşi din lume.

Deşi nu este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, compania pe care o conduce, Lukoil, a fost afectată de sancţiunile adoptate de Statele Unite împotriva Rusiei din cauza anexării Crimeei. Din acest motiv, Vagit Alekperov s-a văzut nevoit să reducă programul de investiţii al gigantului Lukoil, în cadrul căruia deţine o pătrime din acţiuni.

Vagit Yusifovichi Alekperov, preşedinte Lukoil

Născut: 1 septembrie 1950, 64 de ani

Locul naşterii: Baku, Azerbaidjan

Naţionalitate: Azeră

Cetăţenie: Rusă

Ţara de reşedinţă: Rusia

Facultatea absolvită: Azerbaidjan State Oil Academy

Avere: 11,4 miliarde de dolari

Citiți și:

Cazul Lukoil
SCANDALUL LUKOIL. Reacția Ambasadei ruse: Unele declarații publice pot trimite semnale greșite mediului de afaceri și altor structuri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri