Secția pentru procurori a CSM cere modificarea procedurii de numire a înalților procurori, după decizia CEDO - Kovesi

Data publicării:
171013_CSM_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea kovesi
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cere să aibă atribuții mai mari în procedura de numire și revocare din funcție a înalților procurori, ca reacție la decizia CEDO de marți în a cazul revocării Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Secția pentru procurori din CSM spune că „este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfășurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcția deținută”, potrivit unui comunicat de presă în urma deciziei CEDO de marți în cauza Kovesi împotriva României.

Secția pentru procurori cere să primească un rol mai important în procedura de numire și revocare din funcție a înalților procurori. Potrivit legislației actuale, înalții procurori sunt numiți de președintele țării, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori. 

„Secția pentru procurori reiterează și în acest context necesitatea modificării urgente a legislației  române care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, și cu recomandările constante ale organismelor internaționale, în sensul consolidării rolului Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, subliniază că interpretarea art. 132 din  Constituția României vizând autoritatea Ministrului Justiției asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorilor”, se mai arată în comunicatul Secției pentruprocurori a CSM.

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat marți procesul la CEDO împotriva statului român. Kovesi a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri