Șefa CSM, Lia Savonea: Raportul GRECO conține „erori factuale evidente”

Data publicării:
lia savonea
Lia Savonea. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele CSM Lia Savonea spune că instituția va analiza raportul GRECO, sub toate aspectele, inclusiv cel al „erorilor factuale evidente” și face un apel la o abordare echilibrată a situației. Savonea spune că problemele reale din justiție sunt marginalizate.

Pe fondul amplificării dezbaterilor publice şi multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea Raportului GRECO, referitoare la instituţii din cadrul Autorităţii Judecătoreşti, în calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii înţeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică. Organizarea judiciară şi buna funcţionare a sistemului de justiţie implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii”, arată Lia Savonea într-un comunicat de presă.

Șefa CSM vorbește despre nevoia unei dezbateri „şi nu doar de suprafaţă”, iar „Consiliul (...) va analiza prezentul raport GRECO sub toate aspectele, inclusiv al celor ce conţin erori factuale evidente”.

O astfel de analiză se impune cu atât mai mult cu cât pe masa Consiliului se află în aşteptare pentru a fi dezbătute şi alte lucrări aflate în conexiune cu dezideratul asigurării unei justiţii care trebuie să funcţioneze la standarde europene. Fără a ne îndepărta de la valorile, principiile şi de la obligaţiile ce ne revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider că, în egală măsură, realităţile din justiţia noastră relevate în ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate”, mai spune Savonea.

Președintele Consiliului atrage atenția asupra riscului de abatere de la respectarea independenţei justiţiei.

Problemele reale din justiţie şi care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie”, mai spune Lia Savonea.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri