Șefa DNA a reclamat controlul Inspecției Judiciare

Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a depus un memoriu la CSM pentru că nu a fost consultată cu privire la o parte din verificările făcute de Inspecţia Judiciară. Asta deşi alţi magistraţi, inclusiv foşti procurori, au fost audiaţi şi şi-au exprimat punctul de vedere.

Laura Codruţa Kovesi este nemulţumită că membrii Inspecţiei Judiciare au audiat procurori care nu mai activează în DNA, deşi nici ei, în calitate de procuror şef, nici coordonatorului echipei de control şi nici ceilorlaţi inspectori nu le-a fost prezentat acest lucru. O situaţie nemaiîntâlnită, care ar putea pune la îndoială credibilitatea magistraţilor, consideră coordonatoarea echipei de control. Aceasta este nemulţumirea procurorului şef, care a hotărât să sesizeze Consiliul Superior la Magistraturii. Procurorii anticorupţie care activează în DNA doresc să îşi spună punctul de vedere cu privire la declaraţiile date de foştii colegi, astfel încât să nu existe loc de interpretări sau incertitudini.

Acum, practic, echipa de control este împărţită în două tabere: cei care i-au audiat pe foştii procurori anticorupţie, fără ştirea coordonatorului echipei de control, şi inspectorii care aduc în discuţie „nerespectarea procedurilor”, în timpul realizării controlului făcut de Inspecţia Judiciară la DNA, în lunile iulie şi august.

Această situaţie vine după ce, ieri, am aflat că unul din procurorii trimişi să facă un control la DNA aducea acuzaţii Inspecţiei Judiciare, susţinând că, şefii săi şi-au depăşit atribuţiile şi că i-au cerut să încalce legea.

A trimis chiar o reclamaţie în acest sens Consiliului Superior al Magistraturii.

În acelaşi timp, la CSM a ajuns şi o notă a echipei de control, semnată de 3 membri ai Inspecţiei care acuză presiuni, din partea procurorilor DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii va dezbate ambele note în momentul în care se va discuta raportul controlului făcut de Inspecţia Judiciară la DNA.

Inspecţia Judiciară a făcut verificări la DNA la cererea ministrului Justiţiei, care a cerut, în luna iunie, o anchetă similară şi la Parchetul General, pe motiv că activitatea celor două instituţii nu a mai fost verificată, de cel puţin 10 ani.

Controlul la DNA a fost finalizat pe 25 august, iar Tudorel Toader reclamă că s-ar încerca blocarea concluziilor acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri