Şefa Înaltei Curţi dă semne că regretă cum a votat în plenul CSM pe legile lui Toader

Data actualizării: Data publicării:
cristina tarcea iccj

La o săptămână după ce a votat în favoarea pachetului legislativ promovat de Tudorel Toader, judecătoarea Cristina Tarcea dă semne că regretă respectivul punct de vedere. Cel puţin, aşa reiese dintr-un interviu acordat Realitatea. Între timp, revolta magistraţilor faţă de modificările dorite de Toader creşte, un memoriu în care i se cere premierului ca Executivul să renunţe la acest demers strângând deja semnăturile a 2.500 de magistraţi.

"Dacă astăzi s-ar relua votul în CSM şi aş avea pe un taler al balanţei şi declaraţia ministrului justiţiei de ieri, cred că m-aş gândi foarte serios dacă votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observaţii pentru că ceea ce contează este faptul că a existat aproape unanimitate în sensul că proiectul ridică 4-6 probleme extrem de serioase, care sunt de natură a marca un regres şi care sunt de natură a pune în discuţie chiar independenţa sistemului judiciar. A ne întoarce la soluţii anterioare anului 1989 sau anterioare anului 2004 nu cred că, în niciun caz, poate fi catalogat ca un progres", susţine preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, într-un interviu acordat Realitatea.

Această nuanţă în poziţia judecătoarei pe tema legilor promovate de ministrul Tudorel Toader apare într-un moment în care nemulţumirile magistraţilor faţă de ingerinţele politcului sporesc. Astfel, un memoriu trimis premierului şi ministrului Justiţiei de către Forumul Judecătorilor din România a strâns până acum peste 2.500 de semnături. "Toate aceste modificări de esență propuse de Ministrul Justiției încalcă flagrant Mecanismul de cooperare și verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic. Aceste propuneri, odată intrate în vigoare, vor influența cariera și activitatea profesională a magistraților pentru o perioadă îndelungată și vor produce dezechilibre în sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeană în repetate rânduri", se arată în documentul amintit.

Şefa ICCJ, dar și cei doi reprezentanți ai societății civile, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au exprimat un vot favorabil pentru legile justiției propuse de ministrul Tudorel Toader, în şedinţa CSM de săptămâna trecută. Totuşi, cu 10 voturi la 8, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerile de modificare ale Ministerului Justiției.

„Nu mă ascund, nu îmi este jenă - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observaţii asupra proiectelor, din două motive. În primul rând, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate în 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este că prin avizul cu observaţii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilor, asupra punctelor nevralgice”, declara Cristina Tarcea, la plecarea de la CSM.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri