Șefi din MAI și Jandarmerie ar putea fi puși sub acuzare pentru favorizarea infractorului - G4Media

Data publicării:
protest 10 august bucuresti piata victoriei_nick stavre (12)
Foto: Nick Stavre

Șefii din MAI şi Jandarmerie care refuză să desecretizeze documente privind mitingul din 10 august ar putea fi puși sub acuzare pentru abuz şi favorizarea infractorului, informează G4Media citând surse judiciare.

protest 10 august bucuresti piata victoriei_nick stavre (32)
Foto: Nick Stavre

Declasificarea documentelor este necesară pentru ca părţile vătămate să aibă parte de un proces echitabil, potrivit articolului 81, coroborat cu altele, din Codul de Procedură Penală (CPP).

Astfel, toţi cei aproape 800 de protestatari care au formulat plângeri penale împotriva jandarmilor au dreptul să consulte întreg dosarul, precizează sursele citate.

G4Media mai arată că pocurorii militari vor începe în perioada următoare să pună sub acuzare jandarmii bătăuşi pentru purtare abuzivă, după ce şefii Jandarmeriei au fost deja acuzaţi pentru participaţie improprie la purtare abuzivă.

Vineri, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că cererea Parchetului General privind declasificarea unor documente referitoare la mitingul din 10 august este în analiza unei comisii din cadrul MAI.

Citiți și Miza secretizării documentelor în legătură cu protestul din 10 august

„Referitor la declasificare, cred că este îndeajuns să ne uităm în Codul penal - avem un articol acolo care spune foarte clar că instanţa este cea care decide declasificarea de urgenţă atunci când consideră că informaţii esenţiale sunt utile cercetării judiciare şi poate dispune în sensul declasificării totale, parţiale sau trecerea la alt nivel de clasificare. Noi am expus în explicaţiile publice pe care le-am dat care sunt considerentele pentru care unele documente puse la dispoziţia Parchetului au un nivel de clasificare - nu sunt documente asupra cărora poate dispune ministrul declasificarea, însă şi această cerere a procurorului general este în analiza unei comisii din cadrul ministerului şi bineînţeles că, dacă acea comisie va dispune în sensul declasificării parţiale a unor date din raport sau din celelalte documente depuse în dosar, vom proceda în consecinţă”, a spus Carmen Dan, la finalul unei ceremonii de la Academia de Poliţie, potrivit Agerpres.

De altfel, săptămâna trecută, Carmen Dan a spus că nu vede motive pentru care procurorii ar putea să o pună sub acuzare. „Nu văd de ce aş fi pusă sub acuzare, dar dacă asta se va întâmpla, vom vedea”, a adăugat ministrul de Interne. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri