Şefii ICCJ şi Parchetului: Legea amnistiei nu este o prioritate

Data actualizării: Data publicării:
catuse_crop

O lege a amnistiei nu trebuie făcută pe picior, pentru a răspunde intereselor de moment ale unora sau altora, spune Cristina Tarcea, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iar procurorul general Augustin Lazăr crede că legea amnistiei nu reprezintă o prioritate, transmite News.ro.

catuse_crop

Şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, a spus că legea amnistiei este o instituţie de drept penal, iar graţierea face parte din politica statului, dar nu trebuie adoptată oricum şi oriunde, ci în urma unor studii aprofundate, sociologice, criminologice. „Trebuie avute în vedere mai multe circumstanţe care sunt legate de natura şi gravitatea faptelor. Nu este o lege care trebuie adoptată pe picior, care să răspundă intereselor de moment ale unora sau altora”, a declarat Cristina Tarcea după şedinţa de constituire a noului CSM.

Ea a mai arătat că, în cazul atacurilor media asupra magistraţilor, în cadrul CSM s-a discutat despre o modificare legislativă în sensul că „un astfel de act să fie urmat şi concretizat printr-o sancţiune”.

„O lege a amnistiei cu atât mai puţin nu este o prioritate. Noi trebuie să combatem corupţia, criminalitatea organizată”, a spus şi procurorul general Augustin Lazăr. De aceeaşi părere a fost şi noii şefi ai CSM, judecătoarea Mariana Ghena şi procurorul Cristian Ban.

O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa CSM. Şeful statului a spus că o astfel de lege este un „deziderat” al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi „albirea” dosarelor unor oameni politici cu probleme. „Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a spus Iohannis.

În replică, ministrul Justiţiei a declarat că nu poţi spune că legea este o catastrofă atât timp cât nu ştii cum arată, reafirmând că aceasta trebuie discutată în Parlament. „Această lege trebuie discutată în Parlament. Din punctul meu de vedere, nu poţi să spui că este o catastrofă atât timp cât nu ştii cum arată această lege. Locul ei este în Parlament. Şi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii am spus că expertiza membrilor CSM şi asociaţiilor profesionale trebuie spusă în Parlament”, a spus Florin Iordache.

Discuţiile referitoare la o lege a amnistiei şi graţierii – un proiect mai vechi al PSD – au fost reluate miercuri. La audierea în comisii, înainte de învestirea Guvernului, Florin Iordache a declarat că o lege a graţierii poate fi discutată şi adoptată în Parlament. El a precizat că ideea unei eventuale legi a graţierii sau a amnistiei nu a fost susţinută de PSD în campania electorală, dar o discutie în Parlament, din punctul lui de vedere, „este de bun augur”.

Pe 10 decembrie 2013, în aşa-numita „marţi neagră”, majoritatea parlamentară USL a încercat să adopte legea amnistiei şi graţierii. Proiectul fusese modificat şi aprobat luni seara, în Comisia Juridică. Au fost două şedinţe, la orele 19:00 şi 21:00, despre care unii parlamentari susţin şi acum că au ştiut doar deputaţii puterii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri