Şeful ANP: Nu există nicio garanţie că un om care a comis o infracţiune nu o va mai face

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a arătat, luni, după consultările de la Ministerul Justiţiei care au vizat ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, că nu are nicio garanţie că cei liberaţi condiţionat nu se vor întoarce în închisoare, având în vedere că rata recidivei este de aproximativ 44 la sută.

gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

"Nu există astăzi nicio garanţie că un om care a comis o infracţiune nu o va mai face încă o dată. Putem astăzi doar să discutăm despre statistici şi statisticile ne spun că în penitenciar sunt circa 40 - 44 la sută dintre cei condamnaţi anterior care au mai comis infracţiuni, adică recidivişti”, a arătat Marius Vulpe.

Întrebat dacă sunt pregătite programe de reinserţie a deţinuţilor care părăsesc penitenciarele în urma graţierii şi dacă ele sunt suficiente, Vulpe a spus că o bună parte dintre ele sunt eficiente, atunci când e vorba de grupuri de deţinuţi care au nevoi comune, pentru că numărul specialiştilor este limitat şi ei nu pot lucra cu fiecare individ în parte.

"Dar trebuie să ştiţi că toate programele care se derulează în sistemul penitenciar sunt bazate pe evaluările şi pe nevoile pe care le au deţinuţii la depunerea în penitenciar, dar şi pe numărul deţinuţilor care au astfel de nevoi, pentru că nu putem derula, dacă un deţinut are o problemă privind agresiunea în familie, e constatată prin condamnarea pe care a primit-o, nu putem derula un astfel de program de reintegrare, de socializare dacă nu sunt mai mulţi pentru că un specialist, şi ştiţi că avem puţin specialişti, se poate ocupa doar de grupuri şi nu de individualităţi, deocamdată", a mai precizat Vulpe, citat de News.ro.

Chestionat în legătură cu eficacitatea celor două proiecte de ordonanţe de urgenţă în ceea ce priveşte supraaglomerarea penitenciarelor, Vulpe a spus că el crede în orice demers care ar degreva închisorile.

"Nu îmi pot da cu părerea, ci doar voi aplica o lege aşa cum va ieşi ea, sau ordonanţă. (...) Eu cred în orice demers care degrevează supraaglomerarea din peniteciare şi îmi doresc să se reducă supraaglomerarea, atât pentru cetăţenii care locuiesc acol, cât şi pentru angajaţii din penitenciare", a continuat şeful ANP.

Întrebat dacă s-a pregătit înainte de vizita ministrului Iordache de la penitenciarul Jilava de săptămâna trecută, Marius Vulpe a răspuns că vizita a fost o ”surpriză”.

"Nu ştiu la ce modificări vă referiţi să se fi făcut la Jilava, însă pot să vă spun că decizia domnului ministru a fost una spontană, de a mege în vizită la Jilava şi nu avea, indiferent cât de repede îl anunţam, ce modificări să aducă în Penitenciarul Jilava, de substanţă”, mai spus Vulpe.

Cu referire la numărul de deţinuţi care sunt eliberaţi în fiecare lună din sistemul penitenciar, Vulpe a precizat că, în luna decembrie, au fost aproximativ 1.000, "dar de regulă cifra este de 7 - 800 de deţinuţi” care se eliberează lună de lună.

Chestionat în legătură cu presupusa amendă a CEDO faţă de condiţiile din penitenciarele din România, Vulpe a spus că CEDO nu impune o amendă generală, ci sume care trebuie date deţinuţilor pentru condiţiile de trai.

"Din ce ştiu, dar nu sunt expert în drept internaţional, CEDO nu amendează. CEDO, constatând că este o problema sistemică, cere să găsim soluţii pentru a nu mai continua procesele, fie, individual, amendează. În cazul unor deţinuţi impune nişte sume care trebuiesc date deţinuţilor pentru condiţiile în care au trăit, dar nu poate impune o amendă generală (...) Principala cauză este insuficienţa resurselor materiale, financiare şi umane alocate pentru a trata serios această problemă. (...) Doar constat că nu au fost fost alocate resurse suficiente, probabil că au fost alte priorităţi de-a lungul timpului”, a mai arătat Vulpe.

Întrebat dacă este pentru sau împotriva graţierii, Vulpe a spus: "Dacă apare sub forma asta sau altă formă eu sunt obligat să o execut, nu să îmi dau cu părerea".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri