Șeful CCR, audiat în dosarul „Erată la referendum”: „A fost o eroare, era setat greșit calculatorul”

Data publicării:
augustin zegrean -Mediafax Foto-Andreea Alexandru

ACTUALIZARE 14.09. La ieșirea de la Parchetul General, Augustin Zegrean a spus că erata nu a modificat rezultatul referendumului.

Ce am primit de la BEC, aia am dat mai departe. Nu mi se aduce nicio acuzaţie. Am fost chemat ca martor”, a spus șeful CCR.

El a spus că erata a fost întocmită în biroul său și că acest lucru s-a întâmplat în cursul dimineții, dar o eroare de setare a calculatorului a făcut să pară că ar fi fost întocmită în cursul nopții.

A fost o eroare, era setat greșit calculatorul”, a adăugat el.

În fața Parchetului General au fost și două persoane care l-au huiduit pe șeful CCR și i-au cerut demisia.

Stai că ăia greşesc, zic că le-am furat votul”, a fost reacția lui Augustin Zegrean.

Întrebat de un jurnalist de ce îi cer acești protestatari demisia, el a răspuns:„Întrebaţi-i pe ei. Când am prezentat în Parlament rezultatul, strigau după mine tot unii ca ăștia: Orbul handicapat. Nu i-am adus eu acolo”.


Au fost mai multe plângeri și toate au fost respinse, s-a dat neînceperea urmăririi penale, s-au făcut plângeri la Înalta Curte, care le-a respins. Chiar acum două săptămâni a respins două dintre ele. Doar cât s-a luptat Ghișe (senatorul independent Ioan Ghișe, fost liberal, n.r.) cu chestia asta. Aici s-a redeschis dosarul, adică s-a admis contestația și s-a trimis pentru completarea probatoriului. În opinia sa, redeschiderea dosarului nu este justificată”, a adăugat șeful CCR.

În legea noastră scrie că nu putem fi trași la răspundere juridică, penală pentru decizii, pentru voturile date și pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Păi, dacă pentru fiecare decizie am fi chemați la parchet, unde am ajunge? Sunt mulți care fac plângere. Alții m-au dat în judecată să mă dea afară din serviciu. Altul a făcut plângere penală că trebuie să fiu dat afară că nu văd bine”, a mai spus el.

Augustin Zegrean este audiat în privința unei erate publicate în Monitorul Oficial în 7 august 2012, prin care arăta că la referendum trebuie luați în considerare și românii din străinătate: "În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art. 2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul". Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, prezența la vot ar fi depășit, cel mai probabil, 50% plus unu, iar referendumul ar fi fost validat.

De altfel, disputa privind listele electorale a dus la demisia a doi miniștri – cel al Internelor, Ioan Rus (PSD), și cel al ministrului delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre (PNL).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri