Senatorul Victor Mocanu, fost preşedinte al CJ Buzău, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare

Data publicării:
Mocanu Victor senat crop

Senatorul Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat, joi, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni închisoare în dosarul Maternitatea, în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

Victor Mocanu, senator de Buzău şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată, în dosarul Maternitatea (14 acte materiale).

De asemenea, un fost director din cadrul instituţiei, Constantin Lungu, a fost condamnat la trei ani de închisoare, tot cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi continuată, dar şi pentru fals intelectual.

În acelaşi dosar, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani, Daniel Mihail Bădic, directorul firmei care a închiriat aparatură medicală Consiliului Judeţean pentru inagurarea formală a Maternităţii Buyău, în timpul campaniei electorale din 2012. Bădic a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj  patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

Instanţa supremă a mai condamnat-o la doi ani şi şase luni de închisoare cu patru ani şi şase luni termen de încercare pe Eugenia Husea, angajată a aceleiaşi firme, ea fiind condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj  patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

Totodată, magistraţii au admis acţiunea  civilă formulată de Consiliul Judeţean Buzău şi obligă în solidar pe inculpaţii Mocanu Victor, Lungu Constantin, Bădic Daniel Mihail şi Husea  Eugenia, iar pe inculpaţii Bădic Daniel Mihail şi Husea Eugenia în  solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Medical Finance Projects  SRL, la plata sumei de 565.445,05 lei.

Magistraţii instanţei supreme au instituit şi menţin măsurile asiguratorii luate de către procuror prin ordonanţele din 8.07.2013 şi 9.07.2013 privind instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Mocanu şi Badic, până la concurenţa sumei 565.445,05 lei.

Senatorul Victor Mocanu a condus Consiliul Judeţean Buzău timp de două mandate, între anii 2004 şi 2012. În timpul celui de-al doilea mandat, Consiliul Judeţean Buzău a construit o nouă maternitate evaluată initial la patru milioane de euro, ale cărei lucrări au ajuns în final să coste peste 15 milioane de lei. Clădirea finalizată partial în anul 2012 a fost inaugurate formal pe data de 1 iunie 2012, cu câteva zile înainte de scrutinul pentru alegerea autorităţilor locale, scrutin la care Victor Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Buzău.

Maternitatea a fost inaugurate cu o ceremonie fastuasă urmată de o zi a porţilor deschise în care buzoienii au avut acces la primele două etaje ale unităţii spitaliceşti, mobilate şi utilate cu aparatură închiriată de la firme Medical Finance Projects pe sume importante de bani.

Victor Mocanu a pierdut alegerile, iar noul preşedinte de atunci al CJ Buzău, Cristi Bîgiu, a găsit în derulare contractele de închiriere ale echipamentelor medicale, deşi maternitatea nu era funcţională. Practic, firma Medical Finance Project încasa lunar zeci de mii de euro de la Consiliul Judeţean pentru aparatura închiriată, dar Maternitatea nu era funcţională.

Noua conducere a Consiliului Judeţean a reziliat contractele şi a făcut plângere la DNA împotriva fostului preşedinte Victor Mocanu, în urma căreia senatorul, ales pe liste PSD în 2012, a fost condamnat, joi, la închisoare cu executare, decizia putând fi atacată cu apel la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Maternitatea a devenit funcţională în primăvara anului 2016, la patru ani de la inaugurarea formală organizată de senatorul Victor Mocanu pentru a câştiga capital electoral în vederea câştigării unui nou mandat de preşedinte al CJ Buzău.

Noua maternitate din Buzău, construită în urma unei investiţii de aproximativ 18 milioane de euro, a fost inaugurată în luna mai a acestui an şi a devenit funcţională, după ce în campania electorală din 2012 a fost inaugurată formal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri