Cererea de reexaminare pentru Legea privind statutul magistraţilor, respinsă de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
180703 senat cod penal _PARLAMENT_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul, în calitate de for decizional, a respins marţi, cu 75 de voturi „pentru” şi 20 de voturi „împotrivă” cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

180703 senat cod penal _PARLAMENT_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 14:45 - Una dintre modificările făcute la finalul anului trecut la această lege de către Comisia specială pentru legile justiţiei a fost aceea că preşedintele poate refuza o singură dată numirea procurorilor de rang înalt. În forma iniţială a legii, nu era limitat numărul de refuzuri pe care preşedintele le putea formula.

Proiectul de lege va ajunge la promulgare în forma trimisă Parlamentului de către preşedinte.

Luni, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de către deputatul PSD Eugen Nicolicea a respins cererea de reexaminare, apoi aceasta a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor, iar marţi, Comisia juridică a Senatului a respins, de asemenea, cererea de reexaminare.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Legii 303/204 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Preşedintele precizează că legea transmisă la promulgare ridică probleme, unele dintre modificări fiind, prin ele însele, neclare şi contradictorii, aspect cu consecinţe grave asupra exigenţelor calităţii legii, impuse de legea fundamentală, de natură să genereze un puternic impact negativ asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar. De asemenea, prin conţinutul lor normativ, unele dintre reglementări sunt lipsite de coerenţă şi previzibilitate întrucât nu sunt corelate nici cu alte dispoziţii ale legilor ce compun „pachetul legislativ” în materie de reformă în justiţie, putând afecta exigenţele constituţionale în materie de independenţă şi bună funcţionare a sistemului judiciar, subliniază şeful statului.


Știrea inițială:

Plenul Senatului urmează să dezbată şi să voteze marţi cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a hotărât luni seară Biroul permanent al camerei parlamentare superioare.

Amendamentele la lege pot fi depuse până marţi dimineaţă, şedinţa urmând să aibă loc la ora 13:00.

Deputaţii au respins luni cererea de reexaminare la legea menţionată, cu 173 de voturi „pentru”, 61 „împotrivă” şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a declarat că o mare parte dintre punctele cererii de reexaminare vizează aspecte ce ţin de constituţionalitate, „deci aceste aspecte nu pot să facă parte dintr-o cerere de reexaminare, ci dintr-o sesizare la Curtea Constituţională”.

Deputaţii liberali şi cei de la USR au spus că susţin cererea preşedintelui de reexaminare a proiectului legislativ.

Senatul este for decizional în cazul acestei legi.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri