Sentințele definitive și ANI reduc numărul parlamentarilor

Data publicării:
plen parlament AGERPRES-2

În urmă cu aproape cu trei ani, au intrat în Parlament 588 de oameni. 49, însă, şi-au încetat mandatele înainte de vreme. Unii s-au dus pe poziţi mai înalte, la Curtea Constituţională sau în Parlamentul European. Alţii sunt la închisoare: Relu Fenechiu, Monica Iacob Ridzi şi Gheorghe Neţoiu au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie.

Gheorghe Neţoiu, fost deputat PP-DD: Nu mă aşteptam, dar vedeţi că sunt pregătit să intru în joc, în teren, da?

Reporter: Văd că sunteţi cu zâmbetul pe buze...

Gheorghe Neţoiu, fost deputat PP-DD: Păi ce să facem? În viaţă trebuie să trecem prin toate.

Mai sunt şi aleşi care au părăsit Legislativul după ce au fost condamnaţi, dar între timp şi-au ispăşit deja pedepsele. Vorbim de parlamentari precum Antonie Solomon, Gheorghe Coman, Nicolae Vasilescu şi Sorin Roşca Stănescu. Şi Georghe Becali a plecat din Parlament. Tot spre închisoare. Şi asta la doar patru luni de la depunerea jurământului.

George Becali, fost deputat PNL: Mă închin împăratului Hristos, Dumnezeu şi la revedere!

Alţi parlamentari nu au aşteptat sentinţe definitive. Şi-au dat demisia în timp ce erau în arest preventiv.

Theodor Nicolescu, fost deputat PNL: Obiectivul meu final este acela de a obţine o achitare în acest dosar.

Fost deputat PNL, Theodor Nicolescu e în arest la domiciliu. E acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul ANRP.

Şi senatorul Darius Vâlcov a făcut la fel. După ce a a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a demisionat din Parlament. Acum, Darius Vâlcov este cercetat sub control judiciar.

Darius Vâlcov, fost senator PSD: Fetiţa mea mi-a spus că a visat că o să vin acasă. Şi a avut dreptate. Mulţumesc.

Reporter: Cum au fost condiţiile în penitenciar?

Darius Vâlcov, fost senator PSD: O să vă spun altă dată.

Şi Agenţia Naţională de Integritate a jucat un rol în împuţinarea parlamentarilor. Iată cazul senatorului Akos Mora: ANI a descoperit că, în timp ce era consilier judeţean, compania sa beneficia de contracte atribuite de Consiliul Judeţean Mureş. După un an, Senatul a luat în discuţie cazul Mora.

C. P. Tăriceanu: Vă menţineţi gestul demisiei sau nu?

Akos Mora: Nu.

C. P. Tăriceanu: Vreau să ştiu. Vă duceţi la microfon şi declaraţi!

Akos Mora: Revin încă o dată la acest microfon şi vă rog pe toţi avocaţii şi juriştii din această sală să-mi dea un argument legal şi dacă au dreptate, îmi dau demisia în secunda doi.

După câteva ezitări, fostul liberal Akos Mora şi-a scris demisia.

La Camera Deputaţilor, trei parlamentari au rămas fără mandat ca urmare a deciziilor ANI. Cel mai recent caz, Petre Roman. El era senator, dar şi persoană fizică autorizată.

Petre Roman, fost deputat PNL: Atâta timp cât am acest drept de a-mi căuta dreptatea în Justiţie.. Nu se poate confirma ceea ce pretinde Agenţia naţională de Integritate.

La nouă luni de când plenul a luat act de încetarea mandatului său, deputatul tot nu acceptă decizia. Cazul său este discutat acum la Curtea Constituţională.

Pe lista neagră a Agenţiei Naţionale de Integritate mai figurează şi deputatul PSD Aurel Nechita şi liberalul Ştefan Bucur Stoica. Ambii şi-au pierdut funcţiile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri