Şi Tăriceanu pune presiune pe ministrul justiţiei: Cât mai repede să prezinte propunerile pentru coduri

Data actualizării: Data publicării:
Tudorel Toader 3 agerpres_9575296
Foto: Agerpres

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, la Parlament, că aşteaptă de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să prezinte cât mai repede, dar cu respectarea paşilor de consultare publică, propunerile de legi pentru modificarea codurilor penale.

Tudorel Toader 3 agerpres_9575296
FOTO Agerpres

„Noi cu toţii ne-am angajat să ducem la bun sfârşit o misiunea care nu este deloc simplă, de a pune în acord deciziile Curţii Constituţionale cu actualele prevederi ale Codului penal, cu alte cuvinte, să modificăm Codul penal în aşa fel încât articolele să fie în concordanţă cu deciziile Curţii şi acest proces este un proces deloc simplu de elaborare şi apoi de consultare publică. În momentul în care procesul de elaborare şi de consultare publică se va încheia, proiectul va fi aprobat de Guvern şi trimis la Parlament”, a afirmat copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a mai spus că Tudorel Toader trebuie să prezinte cât mai repede, dar cu respectarea paşilor de consultare publică, proiectele de legi pentru modificarea Codurilor penale.

„Aceasta este procedura standard pe care cred că e foarte bine să o respectăm în aşa fel încât să dăm rolul necesar Parlamentului de for suprem de dezbatere politică şi de legiferare. Şi aştept sigur, ca şi domnul Dragnea, cât mai repede, dar cât mai repede înseamnă cu respectarea acestor paşi de consultare publică proiectele care ne vor fi trimise de către Guvern proiectele pentru modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu, citat de News.ro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, că va cere o audienţă la ministrul Justiţiei, deoarece Tudorel Toader întârzie „nepermis” cu legea de modificare a Codurilor penale şi nu se poate să beneficieze de susţinere „la nesfârşit”.

„Se pare că domnul ministru a întârziat foarte mult, eu o să vorbesc cu colegii mei, le-am transmis deja de ieri că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni de zile cu un pachet de propuneri, nu a venit. Până la urmă Legea graţierii o să fie adoptată tacit pentru că nu vine Ministerul Justiţiei”, a afirmat Liviu Dragnea.

El a mai spus că Tudorel Toader „se lungeşte foarte mult” cu discuţia despre un subiect care nu mai începe.

„Se lungeşte foarte mult discuţia despre un subiect care nu mai începe şi cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt enunţate public şi finalizate într-un fel sau altul”, a subliniat preşedintele PSD.

De asemenea, întrebat dacă Tudorel Toader mai beneficiază de susţinere, Liviu Dragnea a răspuns: „Beneficiază de orice susţinere în condiţiile în care există o coerenţă şi un termen cât de cât realist. Nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit”.

Primul-ministru Sorin Grindeanu a declarat, joi, că proiectul de lege prin care urmează să fie modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală va fi trimis Parlamentului doar după ce se va încheia perioada de dezbatere publică.

"Ne-am angajat că vom face un proces transparent, prin care să consultăm toate instituţiile şi nu numai. Pe site-ul Ministerului Justiţiei se află acel proiect de lege de punere în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul penal şi Codul de procedură penală. Este în proces de dezbatere publică acest proiect. Vom transmite către Parlament (...) acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată", a declarat premierul Sorin Grindeanu, întrebat care este punctul său de vedere faţă de declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, referitoare la întârzierea cu care sunt puse la punct actele normative de modificare a Codului penal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri