Sindicalist penitenciare: Era oportună o amnistie/grațiere acum 15 ani, când numărul deținuților era dublu

Data actualizării: Data publicării:
Jail of the Plaza de Castilla court Detail of the jail of the Plaza de Castilla court
Jail of the Plaza de Castilla court Detail of the jail of the Plaza de Castilla court (Photo by Matias Nieto/Cover/Getty Images)

Ordonanţa de Urgenţă privind amnistia şi graţierea ar fi fost oportună acum 15 ani. În prezent, când numărul deţinuţilor a scăzut, o astfel de lege nu ar face decât să încurajeze şi mai mult infracţionalitatea, consideră Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare.

Sorin Dumitraşcu, lider sindicate penitenciare: „O amnistie se dă în preajma sau după un război, după o revoluţie, după mişcări sociale sau dezordini sociale de amploare. Nu este cazul! Dacă motivul real este doar acela că sunt anumiţi politicieni deranjaţi de faptul că ar putea fi condamnaţi sau sunt deja condamnaţi, cred că nu este un motiv absolut serios. Ar fi fost oportună graţierea acum 12-15 ani, când ne aflam la vârful numărului de deţinuţi. Astăzi când avem 21.000 de deţinuţi, aproape jumătate din cât aveam acum 12-15 ani, o astfel de măsură cu siguranţă nu se mai justifică, mai ales că încă se aplică acel recurs compensatoriu. Au ieşit peste 9.000 de deţinuţi, mai bine de jumătate deja s-au întors.”

Marți dimineață, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va merge la şedinţele de Guvern, la o zi după ce i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi transmită ordinea de zi a şedinţelor Executivului. Astfel, șeful statului vrea să vadă dacă și când va fi adoptată o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Declarația președintelui a venit la o zi după Consiliul Național al PSD de duminică, în care chiar și Liviu Dragnea a cerut în mod expres amnistie și grațiere, dar și după declarația de luni dimineață a ministrului justiției. Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate printr-o singură ordonanţă de urgenţă, iar o primă formă a acestei act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri