Situație fără precedent. Alina Ghica şi Cristi Danileţ, la un pas de revocarea din CSM. Majoritatea judecătorilor din țar

Data publicării:
alina 20ghica 20judecatoare 20csm 20resized 20mfax-44623

Numărul necesar de voturi pentru revocarea Alinei Ghica s-a întrunit astăzi, după ce Curtea de Apel Constanța a decis, cu 29 de voturi din 32, revocarea din funcția de membru CSM. Astfel, nouă din 15 Curți de Apel au decis pentru revocare. Alina Ghica reprezenta în CSM curțile de apel.

Urmează ca plenul CSM să ia act de decizia magistraților, apoi Ghica va fi oficial evocată.

Este o premieră ca un membru al CSM să fie revocat.

În ceea ce-l privește pe Cristian Danileț, și el revocat, acesta reprezenta în CSM judecătoriile din țară.

Ghica și Danileț doreau funcția de vicepreședinte al CSM

După ce Ghica și Danileț vor fi revocați din CSM, vor avea loc noi alegeri pentru funcțiile lor. Astfel, vor fi desemnați doi judecători: unul care să reprezinte Curțile de Apel din țară și un unul care va reprezenta judecătoriile din țară.

Judecătorul Alina Ghica, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că dorește să-și retragă candidatura pentru postul de vicepreședinte al acestui organism, după ce alegerile au fost amânate de trei ori din lipsă de cvorum. Totuși, ea și-a anunțat doar intenția, dar de facto nu a făcut-o. A fost un nou motiv pentru colegii din țară să voteze în defavoarea sa, dezamăgiți de atitudinea ei șovăielnică.

În cursă rămăsese oficial doar judecătorul Cristi Danileț. Pentru ambii magistrați erau însă în derulare proceduri de revocare în instanțele pe care le reprezintă, după scandalul care a debutat în data de 4 ianuarie, cândprocurorul Oana Schmidt Hăineală a fost ales preşedinte al CSM, spre nemulţumirea Asociaţiei Magistraţilor din România.

Mai multe instanțe au declanșat de săptămâna trecută proceduri de revocare a unor membri ai CSM. În cazul judecătoarei Alina Ghica, procedura a fost inițiată de Curtea de Apel Cluj.

Pentru revocarea judecătorului Cristi Danileț, reprezentant al judecătoriilor, au votat 64 de instanțe de la acest nivel, după ce procedura a fost inițiată de Judecătoria Râmnicu Vălcea.

Asociaţia Magistraţilor din România a cerut demisiile de onoareale membrilor CSM şi au subliniat că, în cazul în care acestea nu vor fi depuse, vor solicita declanşarea procedurii de revocare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri