Soluţii pentru problemele din închisori. R. Prună: Nu exclud nicio măsură, pot fi graţieri, poate fi amnistiere

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24-2

Decizia va fi luată în urma unei dezbateri publice care va avea loc în următoarele luni, iar varianta care se va bucura de cea mai largă susţinere va fi propusă de Ministerul Justiţiei în Parlament, spune Raluca Prună.

Raluca Prună: „Dacă avem această decizie pilot, pe care au primit-o şi Italia, şi Bulgaria, asta vine cu un cost foarte mare, de zeci de milioane. Cred că este o alegere de societate, de aceea vin cu o dezbatere publică, să spunem ce avem de făcut. De plano, nu exclud niciun fel de măsură, poate fi amnistiere, pot fi graţieri, pot fi recursuri compensatorii, cum a făcut Italia, dacă se constată că execuţi pedeapsa în condiţii de precaritate, la fiecare zece zile executate primeşti o zi liberă”.

Ministrul Justiţiei declara recent că deficitul în penitenciare este de 9.500 de locuri, că sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale şi că sunt condiţii precare de igienă.

Raluca Prună spunea că România are foarte multe hotărâri CEDO care privesc condiţiile precare de detenţie şi că şi mai multe hotărâri, de ordinul miilor, sunt pe cale să ajungă la Curtea Europeană. Ea preciza că, în acest context, Curtea Europeană a decis că în cazul României trebuie să se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut să i se dea să facă un plan de măsuri astfel încât să îmbunătăţească condiţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri