Sorin Blejnar, achitat în dosarul „Motorina”. Radu Nemeș, condamnat la 7 ani și 6 luni

Data actualizării: Data publicării:
blejnar capturac crop

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat pe fostul șef al ANAF Sorin Blejnar în așa-numitul dosar „Motorina”, în care era acuzat de complicitate la evaziune fiscală și sprijin acordat unei grupări infracționale organizate.

blejnar agerpres
Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar. Foto: AGERPRES

În primă instanță, Blejnar fusese condamnat la 5 ani de închisoare.

În același dosar, omul de afaceri Radu Nemeș a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, iar soția sa, Diana Nemeș, a fost achitată. În primă instanță, ea primise o condamnare la 7 ani de închisoare.

Procurorii îl acuzau pe Sorin Blejnar că ar fi sprijinit gruparea condusă de soţii Nemeş şi astfel 90.000 de tone de motorină ar fi fost tranzacţionate fără ca statul să încaseze un leu.

În acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov au dispus, în 1 august 2012, începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Dosarul a fost trimis în judecată în același an, în 7 septembrie dar în 4 decembrie 2012 Tribunalul Brașov a retrimis dosarul la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

Procurorii au făcut recurs, astfel încât, în aprilie 2013, Curtea de Apel Brașov a decis că retrimiterea dosarului la DIICOT nu este necesară, iar Tribunalul Brașov poate să înceapă judecarea dosarului.

În iunie 2016, Curtea de Apel București a decis ca fostul președinte al ANAF să fie condamnat la cinci ani închisoare, Radu Nemeș - la nouă ani închisoare, iar soția sa - la șapte ani.

Decizia ÎCCJ de azi este definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri