Sari la conținut
News Alert

Sorin Roșca Stănescu, audiat la DNA: Mă aflu aici pentru că sistemul este în continuare în mâna lui Traian Băsescu

Mă aflu în acest loc și nu în altă parte, nu fiindcă m-aș simți cu ceva vinovat pentru vreo încălcare a vreunei legi, ci pentru că m-am luptat, așa cum am făcut întotdeauna, cu sistemul. Sistemul înseamnă nu neapărat o sumă de instituții, dar în orice caz o sumă de persoane din instituții. Așa am făcut întotdeauna și așa am să fac și de acum încolo, indiferent ce s-ar întâmpla. Am făcut-o pe vremea lui Ceaușescu și am făcut-o cu toți ceilalți șefi de stat. În acest moment, acest sistem este în mâna lui Traian Băsescu, este controlat în continuare de Traian Băsescu. Acesta este motivul pentru care mă aflu aici. Am primit nenumărate avertismente să mă potolesc și să nu mai scriu și să nu mai spun ceea spun în legătură cu sistemul”, a declarat Sorin Roșca-Stănescu, înainte de a intra în sediul DNA.

El a susținut că nu va renunța să-și exprime liber opiniile, la fel cum a făcut-o și în penitenciar, unde a scris zi de zi articole și a învățat, încă o dată, că libertatea de expresie este mai importantă decât orice fel de libertate.

„Sunt executat cu toate bunurile mele, toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanșeze vreo anchetă. Așa că eu nu am avut nimic de câștigat de pe urma acestui credit. Practic, tot ce am este în executare silită, unele sunt executate, altele urmează să fie executate silit fără să fi fost necesară vreo intervenție a autorităților statului. Este o cauză civilă care sub nicio formă nu trebuia transformată într-o cauză penală”, a adăugat Sorin Roșca-Stănescu.

Tot în această cauză, a fost audiat luni și omul de afaceri Remus Truică. DNA anchetează în prezent acest dosar după ce DIICOT și-a declinat competența în favoarea procurorilor anticorupție. Inițial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.

De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurența sumei de 35 milioane euro.

În același dosar, fosta soție a lui Truică, Irina, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

Totodată, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se află fostul senator Sorin Roșca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, precum și foști și actuali directori ai BRD, Sorin Popa (fost vicepreședinte BRD), Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ștefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Conform DIICOT, la sfârșitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor în domeniu interne și emise de BNR, unor persoane fizice și/sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune.

Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.

Doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcțiile deținute în cadrul BRD, au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate și aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora, au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul dintre credite nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantare au fost supraevaluate.

Remus Truică ar fi beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD.

Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truică, acesta obținând astfel suma de 35 milioane euro, care a fost în cea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveția, Austria și Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică și Cristian Aparaschivei (șoferul lui Truică).

Banii au fost folosiți pentru achiziționarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile.

Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor și comisioanelor.

Pe aceeași temă