Soția generalului Eremia cere daune de 100.000 de euro, în procesul torționarului Vișinescu. Mărturii tulburătoare despre „Soljenițîn-ul românilor”

Data publicării:
EREMIA

La primul termen al proocesului în care Alexandru Vişinescu este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, instanţa a admis cererea de a fi parte civilă în cauză formulată de Nicoleta Eremia, soţia fostului general Ion Eremia, care a fost încarcerat la Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada în care unitatea a fost condusă de Vişinescu.

Aceasta a dat o declaraţie în faţa instanţei, în care a arătat de ce doreşte să fie parte civilă în cauză şi a precizat că cere daune de 100.000 de euro, din care 20.000 de euro daune morale şi 80.000 de euro daune materiale.

Nicoleta Eremia a arătat că cere daune morale de 20.000 de euro întrucât a suferit foarte mult în perioada regimului comunist, din cauza funcţiei deţinute de soţul ei şi a faptului că acesta a fost deţinut politic. „Pentru foarte multe motive. Sotul meu, generalul Eremia, a carui sotie am fost 33 de ani, în anii grei de dupa detentie, in plina teroare comunista, ma legitimeaza cei 33 de ani, asa consider. Au fost chinuri cumplite, mintea omenească nu poate acum, in stare de normalitate, concepe chinurile iadului, asa cum obisnuia el sa spuna si cum a scris in cartea sa, pe care eu i-am dactilografiat-o eu si i-am publicat-o dupa 1989”, a spus Nicoleta Eremia. 

Despre judecata fostului torţionar aceasta a spus că a venit mult prea tarziu. „Eu am vazut cum se poarta cu jurnalistii, cu brutalitate, va puteti inchipui ce a facut el ca si condamnat la penitenciar? Sotul meu, am gasit in arhiva CNASAS rapoarte pe care le-am prezentat instantei, cu zile fara numar de carcera, cu regim sever. Sunt 37 de volume scrise pentru cazul generalului Eremia, Soljenițîn-ul românilor. Trebuie sa se stie ca am avut Soljenițîn inainte de Soljenițîn”, a spus soţia generalului Eremia.

„Cand a fost arestat, era un barbat frumos inalt si a iesit la 30 kg. Nu mai putea merge, se poate verifica in arhiva CNSAS, in documente, nu mai putea merge. 100.000 euro nu inseamna absolut nimic, nu exista pentru chinurile pe care le-a suportat, si eu, timp de 33 de ani. A avut trei decizii de sistare a pensiei, nu avea din ce trai, a iesit din detentie, nu avea casa, nu avea unde sa loc, cand i s-a dat un serviciu, i s-a dat sa care cu roaba, el generalul Eremia care vorbea patru limbi straine”.

 „Fetițo, de ce stai tu lânga mine, eu sunt un proscris!”

„I s-a dat loc de munca sa care cu roaba suruburi intr-o fabrica, dupa care intra intr-o depresie cumplita care l-a urmarit toata viata, cu greu am reusit sa facem fata cheltuielilor. A iesit cu boli cumplite, artrita. Îmi spunea de multe ori „fetito, de ce stai tu langa mine, eu sunt un proscris, un fost puscarias, de ce iti inchizi viata langa mine?” Era de o inteligenta si o bunatate nepamanteana”, a povestit Nicoleta Eremia.

A plecat neimpacat din aceasta lume, il visez in lanturi intr-un carut cu rotile, in lanturi de la talpi pana la gat si-mi spune sa-l dezleg ca nu mai poate. Cum mai pot trai? Trebuie sa-l dezleg din lanturi. Au fost date legi care mi l-au condamnat si in moarte. 

Următorul termen de judecată a fost stabilit la 22 octombrie

Instanţa a admis cererea acesteia de a se constitui parte civilă şi, totodată, a dispus să fie trimise adrese în numele altor trei persoane care doresc să fie părţi civile în cauză, la Casa de Asigurări de Sănătate, la Casa de Pensii şi la administraţiile fiscale din sectoarele în care aceştia au domiciliile. Următorul termen de judecată a fost stabilit la 22 octombrie.

Vişinescu a fost prezent la primul termen de judecată, acesta venind însoţit de un bărbat şi fiind reprezentat de un avocat.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, la 18 iunie, că Vişinescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri