Șpagă pentru transportul decedaților la morgă. 11 condamnări în dosarul mitei de la „Marius Nasta”

Data publicării:
catuse la maini costum - GettyImages - 11 august 15
Foto: Getty Images

11 condamnări cuprinse între 5 și 8 ani. Acesta este rezultatul procesului mitei de la Institutului de Boli Pulmonare Marius Nasta, care a început în 2010. Așadar, este unul dintre cele mai lungi procese de până acum și cea mai mare pedeapsă a primit-o fostul director administrativ al spitalului. Sentințele sunt definitive.

Pe scurt, alături de alți angajați ai spitalului, aceasta a acordat diverse contracte în schimbul unor sume de bani sau servicii. Mai mult, de cele mai multe ori, geamurile termopan sau ușile noi existau doar în acte.

În schimbul contractelor fictive, conducerea administrativă primea bani sau diverse servicii. De exemplu, șefului de la serviciul achiziții i s-a renovat casa de către una dintre firmele câștigătoare. Între 2009 și 2010, angajații spitalului care au închis ochii la aceste nereguli au fost promovați, chiar dacă, în multe cazuri, nu erau cei mai buni sau nu erau pregătiți pentru postul respectiv. Una dintre asistentele medicale, de exemplu, a fost avansată în funcția de șefă a biroului de achiziții, deși nu avea studii de specialitate sau experiență profesională în acest domeniu.

Însă, culmea cinismului, șpăgi frumoase se făceau și din transportul persoanelor decedate. Când aripa spitalului în care se află morga a intrat în reparații capitale, necropsiile au trebuit făcute într-o altă clădire aflată la mai puțin de doi kilometri distanță. Inițial, pentru fiecare cadavru, spitalul plătea firmei câștigătoare câte 260 de lei, însă după jumătate de an, tariful a sărit de 600 de lei. În total, au fost transportate două sute de cadavre, însă pentru fiecare pacient decedat, în acte apărea încă unul imaginar. În funcție de numărul transporturilor, gruparea infracțională din spital stabilise și o valoare standard a mitei. Patronul firmei de pompe funebre spunea: „Pentru a mi se atribui contractul (...) mi-a spus că din valoarea totală a unei facturi care reprezenta transportul a zece decedați să dau fie 1300, fie 1400 de lei”, conform rechizitorul procurorilor.

Mita se împărțea între membrii grupării și, la fiecare 10 decedați, directorul administrativ încasa câte 500 de lei. După ce au tras linie, procurorii DNA au ajuns la concluzia că între 2009 și 2010, bugetul Institului Marius Nasta a fost prejudiciat cu aprope 600.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri