SRI reacționează la acuzațiile de implicare în dosarul Black Cube

Data actualizării: Data publicării:
sri

Serviciul Român de Informații a reacționat printr-un comunicat la acuzațiile apărute în spațiul public privind o eventuală implicare a sa și a președintelui Klaus Iohannis în operațiunea de spionare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. „Serviciul Român de Informații respinge cu fermitate implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube”, se arată în comunicat.

sri

Comunicatul SRI:

„În legătură cu speculațiile apărute în spaţiul public în care numele directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, este menționat de către persoane faţă de care se efectuează urmărirea penală, Serviciul Român de Informații  face următoarele precizări.

Serviciul Român de Informații nu comentează pe marginea unor dosare penale aflate în lucru.

Serviciul Român de Informații respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube.

Menționam că niciodată, în nicio situație şi în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar.

De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului şi potrivit competenţelor legale, la furnizarea de informații relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz.

Reacția președintelui

Vineri, președintele Klaus Iohannis a declarat că nici el și nici Președinția nu au fost implicați în acțiunea Black Cube, catalogând acuzațiile aduse SRI drept caraghioase.

„Au fost vehiculate anumite scenarii. Eu cred că, popular, le zice făcături. Pot să vă lămuresc integral și definitiv asupra rolului președintelui și Președinției. Președintele și Președinția nu au protejat, nu au fost implicate în absolut niciun fel în această acțiune numită Black Cube. Nici formal, nici informal”, a spus șeful statului, în conferința de presă de la finalul summitului european de la Bruxelles.

„SRI nu doar că nu a protejat acea acțiune, ba a participat și a contribuit decisiv la prinderea infractorilor. Că unii infractori s-au gândit că probabil dă bine sau este interesant în România să spună că SRI și președintele îi apără... sigur, cine are plăcerea să se uite mult la filme cu spioni poate găsește o plăcere în asta. Dar aceste afirmații sunt total nefondate”, a adăugat șeful statului.

Șeful statului a precizat că l-a rugat pe procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, să facă ce vrea, cum vrea și când vrea, dar să lămurească definitiv și integral această speță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri