Staţiunea Băile Felix, cerută în instanţă de ordinul de călugări Premonstratens. Litigiul pentru retrocedare datează din 1937

Data publicării:
baile felix

Foto: wikipedia.org

Ordinul de călugări Premonstratens cere în instanţă retrocedarea staţiunii Băile Felix. Reprezentanţii ordinului susţin că acesta a fost deposedat în urmă cu 77 de ani de 176 de hectare de teren şi de staţiunea bihoreană. A fost deschisă şi în 1936 o acţiune judecătorească, soluţionată în favoarea statului român. Recursul cerut de călugări în 1938 nu a mai fost judecat niciodată, fiind blocat cu o simplă adresă a Ministerului român de Externe.

Potrivit publicaţiei Gândul, în 2012, ordinul a cerut redeschiderea procesului, argumentând că vechiul litigiu cu statul român nu a fost soluţionat.

Documentele depuse la dosar de reprezentanţii ordinului de călugări Premonstratens arată că, printr-o „corectare” a cărţii funciare, staţiunea Băile Felix a fost pur şi simplu trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român.

Instanţa urmează să se pronunţe în acest dosar în luna septembrie. Dacă rejudecarea cazului este admisă, atunci vom putea vorbi de cel mai vechi dosar din România.

Potrivit unui document realizat în 1962-1963 de Arhivele Naţionale, citat de Gândul, călugării Ordinului Premonstratens ar fi deţinut în secolul trecut un total de 1939 de hectare de pământ, vie, o biserică, o mânăstire şi un liceu.

Un alt document întocmit în 1940 de autorităţile române arată că ordinul deţinea inclusiv staţiunea balneară Băile Felix: „În comuna Sânmartin ordinul deţine: Biserică, Mânăstirea, clădiri de economie, moară de apă, Stabilimentul Băile Felix / cinci edificii de hotel, trei edificii de băi, locuinţele particulare […] 126 hectare etc.”

În 1936, profesorul universitar Onisifor Ghibu, împuternicit special al Ministerului Educaţiei, a semnat naţionalizarea / exproprierea bunurilor prin rectificarea Cărţii Funciare a comunei Sânmartin, se arată în documentele depuse la Curtea Supremă în 2012. El ar fi fost mandatat de Ministerul Educaţiei să intre în posesia Băilor Felix, decizie certificată de Judecătoria Oradei pe 22 august 1936.

Ordinul a contestat decizia în instanţă, care a respins acţiunea, cu următoarele argumente:

- deposedarea s-a făcut pe baza unei decizii a Ministerului Cultelor care a anulat personalitatea juridică a ordinului călugăresc.

- Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un simplu administrator al proprietăţii.

- Terenurile şi clădirile au fost proprietatea statului maghiar, iar succesorul acestor proprietăţi este statul român.

„Văzând că, prin deciziunea Nr 220241 din 18.12.1936 al Ministerului Cultelor, publicat în Monitorul Oficial, s-a anulat personalitatea juridică a acestui Ordin Călugăresc Premonstratens, care n-a fost nici în trecut proprietar tabular de drept al bunurilor deţinute de el, ci numai administrator delegat de către fondatorul care a fost regele maghiar, respectiv Statul maghiar, al căror succesor legal este statul român”, se menţionează în sentinţa din 1937.

Ca urmare a sentinţei, „Domnul profesor Ghibu, în baza delegaţiei de mai sus şi cu ajutorul forţei publice (Comandantul Legiunii de Jandarmi), a intrat în Mânăstirea Ordinului Premonstratens din Oradea-Sânmartin, pe care a preluat cu toate anexele şi cu tot inventarul său inclusiv Băile Felix, expulzând pe cei doi călugări care erau în Mânăstire”, se arată într-un alt document, un referat oficial întocmit de un avocat pentru Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Premonstratens au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestând totodată şi anularea personalităţii juridice a ordinului şi a înscrisurilor din cartea funciară a comunei Sânmartin. Recursul din acest dosar însă nu s-a mai judecat niciodată pentru că, în 1938, Ministerul Afacerilor Externe a cerut scoaterea de pe rolul instanţelor a proceselor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri