Cele mai mari contracte IT ale statului

Data actualizării: Data publicării:
The Silicon Roundabout In Old Street
LONDON, ENGLAND - MARCH 15: Employees work at computers in the office of 'Content and Code' on the Old Street roundabout in Shoreditch which has been dubbed 'Silicon Roundabout' due to the number of technology companies operating from the area on March 15, 2011 in London, England. Content and Code are a technology consultancy company and Microsoft partner. The relatively low rental rates and proximity to media and internet companies has made the area close to the roundabout a prime location for IT firms and web entrepreneurs. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)

Peste 4 miliarde de lei, adică aproape un miliard de euro a cheltuit statul în ultimii ani pe contracte de informatizare. Nu însă toţi banii au fost daţi pe merit, a declarat Dan Nechita, coordonatorul programului guvernamental GovITHub, la emisiunea „În faţa ta”. El nu este însă singurul oficial care a criticat contractele IT încheiate în ultimii ani. Dragoş Pîslaru şi Cristian Ghinea au atras de mai multe ori atenţia asupra problemelor sistemelor informatice ale statului.

În perioada 2011 - 2015, statul a încheiat peste 1.100 de contracte IT, cu o valoare totală de 4,32 de miliarde de lei. Iar contractele mari, de zeci sau sute de milioane de lei, au fost câştigate aproape întotdeauna de aceleaşi 4 - 5 firme.

Dan Nechita, coordonatorul programului GovITHub: „O mare parte s-a dus fără merit și au fost un exercițiu de corupție, devalizare, de abonat la banul public și asta încercăm să schimbăm”.

it

Spre exemplu, doar cele mai mari zece astfel de contracte au scos din vistieria statului aproape un miliard de lei.

Aproape 275 de milioane de lei a fost atribuit de Ministerul Mediului, pentru prima fază a sistemului informatic de management al apei. Acelaşi minister a plătit 134 de milioane de lei pentru un alt contract finanţat prin intermediul Programului Sectorial de Mediu.

Pe locul al treilea în top se află Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care a dat aproape 130 de milioane de lei pentru mentenanţa şi extinderea sistemului informatic. Printre instituţiile care au plătit sume mari pe sisteme informatice se mai află Imprimeria Naţională, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Institutul de Cercetare Dezvoltare în Informatică, SRI, Ministerul Sănătăţii şi STS.

Dan Nechita nu este singurul oficial care atrage atenţia asupra problemelor din contractele IT. În urmă cu trei luni, Ministrul Muncii spunea că, în unele cazuri, firmele care au creat programele informatice nu au înmânat şi codul sursă. Astfel, deşi programele au fost plătite din bani publici, statul nu e proprietarul lor.

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii: „La mine în minister am mai multe sisteme care sunt capturate în modul asta. Vreau să ințelegem cu toții, aceasta captură nu e numai vina firmelor IT, e vorba de faptul că statul a făcut contracte absolut jalnice”.

Iar în alte situaţii, instituţiile statului, pur şi simplu, au comandat sisteme IT de care nu aveau nevoie.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene: „Banii sunt irosiți prin sisteme scumpe, greşit concepute, care nu sunt testate cum ar trebui. Sistemele IT au fost în asemenea hal concepute şi au fost făcute ca băieţii deştepţi să îşi ia contractele de informatizare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri