Statul plăteşte erorile Justiţiei

Data publicării:
ciocanel-1

Cu o medie cuprinsă între două şi trei milioane de dosare la mai puţin de zece mii de judecători şi procurori, numărul celor care cer daune este totuşi în scădere.

Dacă în urmă cu cinci ani erau sute de cereri judecate, anul trecut numărul acestora a ajuns la câteva zeci. Datele CSM arată că, în ultimii ani, aproximativ o treime din cererile de reparare a unor erori judiciare au fost admise de judecători. Asta în condiţiile în care, anual, instanţele pronunţă condamnări în zeci de mii de dosare penale.

Statistica magistraţilor cuprinde însă doar numărul hotărârilor definitive. Nu este cazul familiei lui Marcel Ţundrea, care a obţinut, într-o primă instanţă, doar cinci mii de euro pentru cei 12 ani de închisoare pe care acesta i-a executat, deşi era nevinovat.

„Despăgubirea acordată este inechitabilă şi deloc în acord cu prejudiciul suferit, această situaţie a distrus o familie”, a spus Giani Militaru, avocat. Cu atât mai mult cu cât, în urmă cu o lună, o instanţă din Craiova a decis definitiv să îi acorde unui bărbat reţinut în urmă cu cinci ani pentru trafic de droguri, iar ulterior achitat definitiv, daune morale de 20.000 de lei. În motivarea hotărârii, judecătorii au explicat că achitarea definitivă îi dă bărbatului dreptul de a solicita daune morale pentru privarea sa de libertate în timpul anchetei.

Daunele morale au fost acordate nu numai pentru cele 24 de ore petrecute în spatele gratiilor, dar şi pentru cei cinci ani de procese în care bărbatul a fost implicat. Anul trecut, instanţa supremă a acordat 150.000 de euro unui timişorean în cazul căruia s-a constatat că a stat ilegal în arest aproape doi ani. Un alt caz este cel al unui bărbat arestat timp de zece luni pentru că ar fi ucis două farmaciste. A fost achitat definitiv, iar apoi a dat statul în judecată şi a obţinut daune de 200.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri