Statul pune frână insolvenţelor. Principalele prevederi ale legii care se aplică de astăzi

Data publicării:
munca firma angajat acte dosar contabil mediafax-2

Prin noua lege, mai puţine firme vor putea intra în insolvenţă. De azi înainte, cea mai importantă modificare presupune de altfel că firmele nu-şi mai pot cere singure insolvenţa pentru orice datorie. Vor trebui să aibă restanţe de cel puţin 40.000 de lei pentru a putea să apeleze la protecţia legii insolvenţei. Până acum multe companii intrau în insolvenţă şi pentru datorii mici, doar ca să nu mai plătească unele facturi sau taxe către fisc.

„Acest mod românesc de a evaziona statul va înceta. Datoriile firmelor aflate în insolvenţă, numai către bugetul de stat, sunt de 41 de miliarde de lei”, spunea, în iunie, Victor Ponta.

Analiştii îl contrazic pe premier, şi spun că din punct de vedere al recuperării restanţelor statului, situaţia nu se va schimba.

„Discutăm de 30% recuperare medie de creanţă şi o perioadă de peste 3 ani. Dacă ne aşteptăm ca un creditor, fie el chiar şi fiscul să recupereze în totalitate creanţele unei firme în insolvenţă, este iluzoriu”, declară Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Statul, dar şi creditorii care au de recuperat bani de la firmele în insolvenţă vor şti mai clar şi mai repede pe ce să mizeze. Noua lege impune un termen de 60 de zile în care posesiunile firmei cu probleme trebuie inventariate.

84% din societăţile care intră în insolvenţă sunt societăţi fără bunuri. Fie că nu au avut bunuri, fie că bunurile au fost vândute, iar apoi societăţile au intrat în insolvenţă. Pe 84% practic nu se poate recupera nimic”, explică avocatul Arin Stănescu.

Pentru a se decide dacă firma cu probleme va fi reorganizată sau dacă va intra în faliment a fost impusă şi o perioadă mai scurtă de analiză, de cel mult un an.

„Sunt proceduri care sunt în perioadă de observaţie, adică nehotărâte dacă se duc spre faliment sau reorganizare de 4-5 ani de zile, ceea ce este anormal”, afirmă Vasile Godinca-Herlea practician în insolvenţă.

O altă reglementare spune că executarea planului de reorganizare nu va putea depăşi trei ani.

Noua lege vine în contextul în care doar în primul trimestru din acest an au fost declarate aproape 6000 de insolvenţe noi, în scădere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sudul şi centrul ţării concentrează jumătate din total insolvenţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri