Statul român, păgubit cu 5 milioane de euro. Dorin Cioabă a fost reținut

Data actualizării: Data publicării:
cioaba

Autointitulatul rege al romilor s-a trezit miercuri dimineaţă cu trupele speciale la uşă. Soţia lui Dorin Cioabă este în mijlocul unei investigaţii legate de un tun dat statului: cinci milioane de euro, obţinuţi din rambursări de TVA. Anchetatorii au făcut miercuri descinderi în opt judeţe şi au dus 35 de persoane la audieri. Au fost reținute mai multe persoane, printre care și Dorin Cioabă. Poliţiştii au pus sechestru pe două autoturisme de lux și au confiscat echivalentul a un sfert de milion de euro.

ACTUALIZARE 22:20 Dorin Cioabă a fost reținut, în schimb soția sa, Sighioșoara Cioabă, este cercetată în libertate. În timpul audierilor, Dorin Cioabă - care suferă de diabet - a acuzat stări de rău și a fost chemată o ambulanță. Echipajul care l-a consultat a ajuns concluzia că a fost o alarmă falsă.

O sută de poliţişti au descins miercuri dimineaţă la locuinţele mai multor romi din Strehaia, judeţul Mehedinţi, dar şi în alte opt judeţe şi în Capitală. 35 de persoane, suspectate că au prejudiciat statul cu cinci milioane de euro, au fost ridicate şi duse la audieri. În dosar este cercetată şi Sighişoara, soţia autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă.

„Ea este administratoarea societăţii, dar nu este implicată cu nimic decât că a avut o relaţie comercială din 2009 cu anumite persoane de aicea. Firma soţiei mele n-a ajuns la o sută de mii de euro per total, ce vorbim de 5 milioane de euro. Astea sunt aberaţii”, a declarat Dorin Cioabă.

- Cu ce se ocupă firma dvs?

- Cu nimica. Făceau...aduceau şi ei cu ziua, aduceau fier, făceau aduceau şi ei din altă parte. Munceau, spune o femeie, rudă a unui suspect.

- Şi îi vindeaţi regelui?

- Nu. Nu dădeam noi la rege. Noi nu ne-am încurcat cu dânsul, spune femeia.

„Din cercetari a reieşit că, în perioada 2009-2014, reprezentanţii mai multor societaţi comerciale ar fi creat un circuit economic evazionist”, spune Narcisa Rotaru, purtător de cuvânt IPJ Mehedinți.

„Evaziune? Am făcut bine”, susține o altă femeie.

Afacerea, spun poliţiştii, era, pe cât de simplă, pe atât de profitabilă. În cinci ani, au reuşit să vândă materiale de construcţii, piese şi componente auto în valoare de 18,4 milioane de euro. Anchetatorii spun că operaţiunile nu ar fi fost însă înregistrate fiscal, aşa că suspecţii ar fi primit ilegal rambursarea TVA.

„Este vorba despre un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani. Lucrurile urmează să se clarifice. Nu s-au încheiat încă”, spune avocatul Andrei Folcuțescu.

„Dacă ăia la Parlament, şi tot au greşit, dar noi, țiganii! Aia mari învaţă pe cei mici”, comentează o femeie.

Două autoturisme de lux au fost puse sub sechestru şi au fost confiscaţi aproape 800 de mii de lei şi 50 de mii de euro.

97.000 de lei au fost blocaţi într-un cont bancar. Evazioniştii riscă pedepse cu închisoarea de pâna la 10 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri