Stelian Ion (USR): România face toate greșelile care duc spre activarea Articolului 7

Data actualizării: Data publicării:
stelian ion deputat usr

Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisia juridică a Parlamentului, a catalogat discursul Vioricăi Dăncilă din Parlamentul European ca fiind „iresponsabil”. România face toate greșelile care duc spre activarea Articolului 7, a avertizat el.

„Curtea de Justiție a UE este o instanță europeană care veghează la aplicarea legislației în statele membre și poate decide dacă un stat încalcă sau nu directive. Ca reclamant se află Comisia Europeană, ca pârât se află guvernele statelor membre. Dl. Timmermans se referea la CJUE, riscăm amenzi foarte mari din partea acestei Curți Europene, nu ar fi prima oară, Curtea judecă frecvent astfel de situații”, a spus Stelian Ion, la Digi24.

Deputatul USR a afirmat că „activarea Articolului 7 poate fi un scenariu” în cazul României pentru că „facem exact toate greșelile care ne duc acolo, însăși declanșarea unei astfel de proceduri este una foarte gravă”.

El a caracterizat discursul Vioricăi Dăncilă de astăzi din PE ca fiind unul „iresponsabil”.

„În loc să dea explicații, cere socoteală UE, spune că MCV și-a arătat falimentul. A întrebat cine sunt acele persoane care au întocmit acest raport, este grav, au căzut măștile, PSD este antieuropean vădit, deja se discută de ieșirea României din UE, atacurile asupra presei și modificările legislative afectează statul de drept”, a adăugat Stelian Ion.

Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie în privinţa României. Decizia a fost luată de liderii grupurilor politice din legislativul european la doar o zi după ce plenul parlamentului a votat pentru declanşarea procedurilor legate de activarea articolului 7 în privinţa Ungariei.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot. Acest mecanism, utilizat până acum doar în cazul Poloniei, este prevăzut ca o ultimă măsură faţă de o ţară care comite o „încălcare gravă” a valorilor UE - printre care asupra statului de drept.

Citiți și Ce prevede Articolul 7 din Tratatul UE, „arma nucleară” împotriva statelor membre care încalcă valorile Uniunii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri