Sari la conținut

Stenograme DNA | Se știa de amnistie înainte de parlamentare: Va fi „băgată în 3 luni”

O stenogramă din dosarul avocatului Tudorel Dobre, prim-vicepreședinte al Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România (UCCBR), trimis în judecată pentru trafic de influență, arată că încă din timpul alegerilor parlamentare din decembrie, în diverse medii se vorbea deja despre amnistia care urma să fie „băgată în 3 luni”, scrie info-sud-est.ro.

SIGLA DNA

Discuție din 15 decembrie 2016, purtată la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României:

Investigator: Ce dracu să fac…
Dobre Tudorel: Am văzut că mi-ai dat ieri un mesaj să-ți răspund. Spune-i omului în felul următor, așa, deci, după, c-am avut d-astea, discuții… În, imediat după (neinteligibil), o să dea o amnistie.
Investigator: Pentru el?
Dobre Tudorel: Pentru… pentru el?!? Pentru toți va fi! Da? Deci în 3 luni de zile ăștia bagă!
(…)
Investigator: Oamenii ăia?
Dobre Tudorel: O să merg…
Investigator: Oamenii ăia?
Dobre Tudorel: O să merg și eu când vin acolo să vorbesc cu ăsta de la birou, unde e el acolo (mimează semnul brațelor prinse în cătușe)
Investigator: Dar…
Dobre Tudorel: Unde e el acolo să beneficieze de…
Investigator: Aveți pe cineva?
Dobre Tudorel: … condiții mai bune!
Investigator: Păi, dacă nici dumneavoastră n-aveți… las-o în p*** că nu mai are nimeni…
Dobre Tudorel: Cum? Păi, nu, nu, păi nu. Îl băgăm acolo să fie… să aibă grijă de el. Să-l… Dar în 3 luni se dă o amnistie!”

În 18 ianuarie 2017, după izbucnirea scandalului referitor la ordonanțele amnistiei și grațierii, ministrul Justiției Florin Iordache declara că „Ministerul a elaborat două acte normative în dezbatere publică, au fost finalizate și trimise spre consultare CSM: vizează graţierea, şi nu amnistia, nu vizează fapte de corupţie”.

Însă, din stenograme reiese că, încă din luna decembrie a anului trecut, prim-vicepreședintele UCCBR știa că „în trei luni se dă o amnistie”.

DNA susține că, în anul 2013, Tudorel Dobre a primit 40.000 de euro de la un martor în cauză iar în schimbul sumei, Dobre „a lăsat să se creadă că are influență asupra lucrătorilor de poliție și a promis că îi va determina pe polițiști să procedeze într-o manieră care să conducă la soluții favorabile față de cele două inclupați, conform comunicatului de presă trimis de DNA.