STENOGRAME. Trafic cu sânge la Slobozia. Viețile unor pacienți, negociate în funcție de etnie sau gradul de rudenie cu oficiali locali

Data publicării:
sange transfuzie cu scris

Procurorii din Slobozia au documentat 21 de situații în care directoarea ar fi refuzat să dea sânge pacienților. Printre aceștia ar fi și copii de 12-13 ani. Rudele pacienților veneau la centrul de transfuzii pentru a cere sânge, dar erau refuzate. Directoarea centrului întreba inclusiv care este etnia pacienților pentru a decide dacă dă sau nu sânge, spun procurorii.

Mai mult, directoarea dorea ca aparținătorii să meargă direct la centru și să plătească între 50 și 100 de lei pentru un flacon de sânge, potrivit procurorilor.

Aceștia mai spun că, în cazul unei femei de 78 de ani, refuzul directoarei de a-i da două flacoane cu sânge a dus la decesul acesteia. De asemenea, un medic ar fi sunat de zeci de ori la centrul de transfuzii spunând că are un caz grav, al unui pacient cu anemie găsit după patru zile în casă și că are nevoie de sânge pentru acesta, dar directoarea l-ar fi refuzat de fiecare dată.

Asistentă: Baba aia e intubată... e vai mama ei. Că moare baba aia, au intubat-o. E ventilată mecanic.

Cristiana-Maria Stoian: Lasă... să vină aparţinătorii, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi... n-au venit.

______________________

Asistentă : Au deschis-o şi are burta plină de sânge!

Cristiana-Maria Stoian: Sunt de culoare sau...? Ah, sunt de culoare.(...) Nu-i trebuie sânge... lasă-l acolo... când i-o scădea sub 7, atunci.

______________________

Discuţie între o asistentă şi directoarea centrului de transfuzii

Asistentă: Plângea femeia, deci plângea femeia şi s-a căutat în geantă şi d-abia a găsit un milion. Şi m-am dus la ea şi i-am zis: haideţi doamnă, în seara asta rezolvaţi aşa... da... când am vazut-o că plânge.

______________________

Medic: Am un caz deosebit cu anemie, una care au gasit-o şi care a stat patru zile în casă, nimeni nu ştia de ea.

Stoian Cristiana: Nu am de unde, domnu doctor! Nu sunt donatori! Să donez eu pentru ea?

Medic: Io în trei ani de zile n-am apelat niciodată, doamna doctor! Am si eu un...

Sursă: Parchetul Slobozia

Directoarea centrului de transfuzii din Slobozia, unde se înregistrează, de altfel, cel mai mare număr de donatori la nivel național, este în arest preventiv.

În dosar este urmărită penal și o persoană cu funcție de conducere din cazul Institutului Național de Transfuzii pentru că ar fi știut despre situația de la Slobozia fără a lua însă măsuri.

Andi Rosin, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, a explicat la Digi24 că „medicul transfuzionist din centrul de transfuzii are obligația de a proteja identitatea donatorului. Acesta trebuie să fie anonim. La fel și medicul prescriptor are obligația de a proteja identititatea pacientului. A spune ce origine etnică are pacientul e o greşeală medicală gravă”.

Se cer informații strict despre caracteristicile medicale ale pacientului. Ne interesează grupa de sânge, RH, eventuale alte condiţionalizări medicale, dacă pacientul e imuno-deprimat, dacă a suferit transplant, dacă urmează să sufere transplant, pentru că noi livrăm sângele ca pe o haină de comandă. Încercăm să-l livrăm cât mai aproape de nevoile pacientului. Avem nevoie de detalii medicale, sub nicio formă biografice”, a precizat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri