STENOGRAME. Viorel Hrebenciuc îl sfătuia pe Adrian Năstase să facă „deal-uri”

Data publicării:
Viorel Hrebenciuc-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

În discuţia pe care o avea cu deputatul Ioan Adam şi cu Paltin Sturza, Viorel Hrebenciuc vorbea despre relaţia pe care o avea cu Adrian Năstase.

N-am fost chemat niciodată niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorbă cu oricine şi nu mi-e frică. Să vă spun şi de ce n-am probleme, ca să mă înţelegi exact, e o discuţie cu A. Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din 1994 şi vă şi spun că-n 1992, eu l-am pus şeful Camerei Deputaţilor”, spunea Viorel Hrebenciuc, potrivit referatului procurorilor DNA.

De aici reiese şi că Viorel Hrebenciuc i-ar fi dat sfaturi lui Adrian Năstase în privinţa unor înţelegeri care să nu îi afecteze viaţa politică.

„Nu vă spun că aveam şi anumite deal-uri, eu tot timpul le făceam, când eram în opoziţie. Aveam o singură pretenţie, când vin la putere: deal-ul care-l duc din opoziţie să continue. Normal cu Adrian, fiind prieten, i-am spus. În 2002, îmi taie deal-ul şi dă credit altui coleg de-al meu din Guvern. El a crezut că sunt foarte supărat, am avut o discuţie cu el în octombrie 2002, şi i-am zis: mă, Adrian, nu sunt supărat deloc, dimpotrivă eu sunt bucuros că mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru că tu ai început să faci presiuni foarte mari. Nu ştiu câţi bani vrei să faci tu. Tu ştii, eu nu ştiu. Dar eu, dacă aş fi în locul tău, uite cum aş face: mi-aş lua un partener doi, oameni de afaceri mari şi foarte serioşi, cu care aş face nişte deal-uri, iar cu restul sunt cel mai curat om din lume, pentru că sunt premierul acestei ţări”, preciza Viorel Hrebenciuc.

În acceaşi discuţie, Viorel Hrebenciuc le-a prezentat celor doi propriul său "deal", mai exact acumularea de teren pe care ulterior, ar fi urmat să planteze livezi cu bani europeni.

„Eu m-am uitat ce s-a întâmplat în toate ţările din Europa de Est, care au intrat în NATO şi în Uniunea Europeană înaintea noastră. Şi am observat următorul lucru: toţi miniştrii care s-au ocupat de privatizare, în toate ţările, au fost arestaţi. Şi-n Polonia, şi-n Cehia, şi-n Ungaria. Iar eu am spus: când trebuie să fim în NATO şi-n Uniunea Europeană, multinaţionalele o să trebuiască să găsească terenul gol. Şi-acum mă apuc, cumpăr pământ să fac livezi super-intensive, că vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta, fac chestiuni din astea, că eu tot timpul am construit. Şi ăsta-i şi contextul în care stăm de vorbă, că dacă se întâmplă ceva aiurea...”, spunea Viorel Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău.

Citiți și:

Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut o parte din vină în dosarul retrocedărilor ilegale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri