Ștergerea datoriilor Rompetrol. Euractiv.ro: Victor Ponta, în atenția procurorilor

Data publicării:
victor ponta discurs microfon

 

Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale. Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar.

Victor Ponta a semnat, în ianuarie 2014, o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum.

Procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia după semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar și faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private, potrivit Euractiv.ro.

Memorandumul care ar fi investigat acum de procurorii anti-corupţie este consecința unor decizii politice în lanț, luate încă din anul 2000. Dinu Patriciu cumpăra rafinăria Petromidia de la stat cu bani puțini, cu condiția să răscumpere o datorie de peste 600 de milioane de dolari. Între timp, Guvernul Năstase trasformă creanța în obligațiuni, afacerea Rompetrol este preluată de KazMunayGas, iar statul nu mai recuperează decât 70 de milioane de dolari. Guvernul Ponta închide procesul început de stat pentru recuperarea banilor, chiar prin semnătura premierului.

Detaliile acestei afaceri au fost anul trecut subiectul unei anchete „România furată"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri